open-navfaktor-logo
search
Napetosti sa Iranom
SAD raspoređuje nosač aviona Arlington i sistem Patriot na Bliski istok
Američki nosač aviona Abraham Lincoln koji je SAD poslao na Bliski istok kao upozorenje Iranu, u četvrtak je prošao Sueckim kanalom
11.05.2019. u 09:06
get url
text
USS Abraham Lincoln

SAD će rasporediti brod USS Arlington i odbrambeni raketni sistem Patriot na Bliski istok, objavio je Pentagon uslijed porasta napetosti s Iranom.

Nova borbena skupina poslana je sedmicama prije predviđenog roka, slično kao i nosač aviona USS Abraham Lincoln, koji je poslan u tu regiju prošli vikend, što je jasna poruka Iranu.

- SAD ne traži sukob s Iranom, ali spremni smo odbraniti američke snage i interese u regiji - stoji u najnovijem saopćenju Pentagona.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u utorak je nenajavljeno posjetio Bagdad, gdje je održao razgovore na visokom nivou i pritom upozorio na opasnost za američke interese iz Irana. Otkazao je susrete u Berlinu samo radi tog sastanka.

Američki nosač aviona Abraham Lincoln koji je SAD poslao na Bliski istok kao upozorenje Iranu, u četvrtak je prošao Sueckim kanalom.

U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52, objavilo je američko centralno zapovjedništvo (CENTCOM), protumačivši to kao odgovor na prijetnju Irana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.