open-navfaktor-logo
search
Podrška
SAD šalje novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan više od tri milijarde dolara
Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini vrijedan više od tri milijarde dolara trebao bi biti objavljen tokom dana po američkom vremenu, a uključivat će rakete Sea Sparrow za protivzračnu odbranu i borbena vozila Bradley, navodi se u dokumentu u čiji je uvid došao Reuters.
06.01.2023. u 19:51
get url
text

Rakete Sea Sparrow pomoći će u suzbijanju ruskih raketnih udara na Ukrajinu, čiji je cilj da iscrpe protivzračnu odbranu Kijeva i oštete energetsku infrastrukturu zemlje.

SAD i Njemačka također su se obavezale da će poslati raketne sisteme Patriot za odbijanje ruskih raketnih i bespilotnih napada.

RIM-7 Sea Sparrow predstavljat će dodatni protivzračni odbrambeni sistem za Ukrajinu. Trenutno ga proizvode korporacija Raytheon Technologies i korporacija General Dynamics.

Oklopno borbeno vozilo Bradley ima moćan top i redovno ga koristi američka vojska za prevoz vojnika po ratištima od sredine 1980-ih. Vojska ima na hiljade Bredleya i Sjedinjene Države planiraju poslati pedesetak tih oklopnih vozila.

Politico je u četvrtak izvijestio da će se Sea Sparrow sistem koristiti na lanseru Buk, oružju iz sovjetskog doba koje Ukrajina trenutno koristi, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.