open-navfaktor-logo
search
Proširena i stara lista
SAD uvele nove sankcije Rusiji: Nastavit ćemo sve dok se ovaj besmisleni rat ne završi
Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, ciljajući na operatere u tehnološkom sektoru u nastojanju da spriječe Moskvu da izbjegne ranije uvedene sankcije.
31.03.2022. u 19:11
get url
text

Ministarstvo financija SAD-a u saopćenju navodi da je uvelo sankcije protiv 21 subjekta i 13 osoba, uključujući dioničko društvo Mikron, najvećeg ruskog proizvođača i izvoznika mikroelektronike i najvećeg ruskog proizvođača čipova.

Ministarstvo je također proširilo sankcije i na vlasti zrakoplovnog, pomorskog i elektronskog sektora ruskog gospodarstva. Taj potez će omogućiti Washingtonu da uvede sankcije bilo kojoj osobi ili subjektu koji djeluje u tim sektorima, saopćilo je Ministarstvo financija.

Ovaj potez usmjeren je i na "zlonamjerne cyber aktere", saopćilo je Ministarstvo.

- Nastavit ćemo ciljati Putinov ratnu mašineriju sankcijama iz svih uglova, sve dok se ovaj besmisleni rat ne završi - rekla je ministrica financija Janet Yellen u saopćenju.

Ovo su posljednje sankcije u nizu mjera koje su Washington i saveznici uveli Moskvi otkako su ruske snage napale Ukrajinu u najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata. Moskva napad naziva "specijalnom operacijom", prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.