open-navfaktor-logo
search
NATO
SAD zaprijetio napadom na Rusiju: Uništit ćemo raketu koja može gađati naše saveznike
Rusija mora zaustaviti svoj tajni razvoj zabranjenog sistema krstarećih raketa ili će ih SAD pokušati uništiti prije nego što postanu operativne, izjavila je američka ambasadorica pri NATO-u Kay Bailey Hutchison
03.10.2018. u 08:14
get url
text

SAD vjeruje kako Rusija razvija taj sistem kršeći hladnoratovski sporazum, što bi moglo omogućiti Moskvi da pokrene nuklearni napad na Evropu, ali Moskva uporno negira bilo kakva kršenja sporazuma takve vrste.

Hutchison je rekla da Washington ostaje predan diplomatskom rješenju, ali je spreman razmotriti vojni napad ako Rusija nastavi razvijati sistem srednjeg dometa, prenosi Index.hr.

- Mi bismo tada razmotrili mogućnosti uništenja (ruske) rakete koja može pogoditi neku od članica NATO-a - kazala je ona na konferenciji za novinare.

"Protivmjere (SAD-a) bile bi uništenje raketa koje Rusija razvija kršeći sporazum", dodala je. "Oni su upozoreni."

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar. Moskva je dosad uvijek govorila da je spremna razgovarati s Washingtonom kako bi se pokušao sačuvati sporazum te da će poštivati svoje obveze prema njemu ako to budu činile i Sjedinjene Države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.