Odlazak velikana

Sahrana Marka Nikolića 5. januara

Objavljeno: 03.01.2019. u 16:36

Datum komemoracije bit će naknadno objavljen

Bard srpskog glumišta, prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Marko Nikolić bit će sahranjen 5. januara na Novom groblju u Beogradu, najavio je nacionalni teatar.

Opelo počinje u 14 sati, a sahrana je u 14:30 sati, dok će datum i vrijeme komemoracije biti naknadno objavljeni.

Marko Nikolić rođen je u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine, a glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Tokom duge i veoma bogate karijere snimio je oko sto filmova i televizijskih serija, a pred kamere je prvi put stao 1967. godine epizodnom ulogom Pitomca u ratnoj seriji "Letovi koji se pamte", u režiji Nikole Tanhofera, prenosi Tanjug.

Dvije decenije kasnije, ogromnu popularnost i naklonost publike stekao je briljantnom interpretacijom čestitog i dobrodušnog oca porodice Dragiše Gige Popadića u TV seriji "Bolji život“ (1987-1991), ali i ulogom Karađorđa u seriji "Vuk Karadžić" (1987-1988).

Vođu Prvog srpskog ustanka maestralno je tumačio i u filmu "Karađorđeva smrt", kao i predstavi "Vožd Karađorđe i knjaz Miloš".

Na sceni matičnog Narodnog pozorišta, čiji je stalni član postao 1970. godine, osim te, ostvario je još niz nezaboravnih uloga od kojih se posebno izdvajaju Nikolaj Rostov ("Rat i mir“), Henri ("Ričard Treći"), Serdar Janko ("Gorski vijenac“), Aleksa Žunjić ("Sumnjivo lice“), Grof Cezar fon Muk ("Mefisto“), Ljubomir Vulović ("Apis“), Baron ("Na dnu“), Jaša Tomić ("Je li bilo kneževe večere“), Džordž, vojvoda od Klorensa ("Ričard Treći“), Lebedev ("Idiot“), Sokolović ("Izbiračica“), Dorn ("Galeb“), Berald ("Uobraženi bolesnik“), Šimurina ("Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“)...

U njegove antologijske pozorišne uloge, svakako se ubraja i lik Abela Znorka u “Zagonetnim varijacijama”, po tekstu Erika Emanuela Šmita i u režiji Božidara Ðurovića.

Za rolu u toj kultnoj duodrami, zasnovanoj na neobičnom ljubavnom trouglu i inspirisanoj istoimenom kompozicijom Edvarda Elgara, a koju je sa kolegom Borisom Pingovićem (Erik Larsen) od premijere 2. maja 1998. godine odigrao 293 puta na matičnoj sceni i brojnim gostovanjima, dobio je i prestižno glumačko priznanje - Nagradu "Raša Plaović“.

Predstava "Zagonetne varijacije“ posljednji put bila je na repertoaru 15. juna 2015.

O maestralnoj glumi Marka Nikolića u toj ulozi, svjedoče i riječi autora komada, slavnog francuskog pisca Šmita, koji mu je rekao da mu se njegovo izvođenje lika Abela Znorka više svidjelo od interpretacije čuvenih glumaca svjetske reputacije Alena Delona i Donalda Saderlenda.

Nikolić je ostvario veoma upečatljive uloge i u filmovima "Devojački most“ (Marko), "Užička republika“ (Klaker), “Boško Buha” (Puškar), "Petrijin venac“ (Dobrivoje), "Gluvi barut" (Mrki), "Dnevnik uvreda 1993“ (Stefan Nikolić), "Terasa na krovu" (Ratko), "Kordon“ (Zmaj), "Montevideo, Bog te video“ (Atanas Božić), "Za kralja i otadžbinu"(Milisav Janjić - stari )...

Za izuzetan doprinos umjetnosti glume na domaćem filmu, 2012. godine dobio je Nagradu "Pavle Vuisić".

Ostvario je i veoma zapažene uloge i u serijama “Doktorka na selu” (Sekretar Radiša), "Svetozar Marković“ (Adam Bogosavljević), "Šesta brzina“ (Gastarbajter), "Srećni ljudi” (Velimir Bata Šejn Davidović), "Kraj dinastije Obrenović“ (General Cincar Marković), “Gore dole” (Damjan Danković Džoks), "Jagodići" (Mate), "Budva na pjenu od mora“ (Ðed Joko), "Senke nad Balkanom" (Luka Pletikosić), "Komšije“ (Živojin)...

Posljednje role na televiziji ostvario je u aktuelnim serijama "Pogrešan čovjek“ (Lazar Crnković) i "Žigosani u reketu“ (Deda Miša).

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije