open-navfaktor-logo
search
Dodijeljene nagrade
Sajam knjiga u Sarajevu posjetilo više od 30.000 ljudi
Dodjelom nagrada i posebnih sajamskih priznanja, danas je u Centru Skenderija završen XXXII Internacionali sarajevski sajam knjiga i učila 2021 "Ključ mudrosti i zdravlja".
11.10.2021. u 15:13
get url
text

Članica žirija Sarina Bakić istakla je da su na sajmu imali veliki broj vrlo kvalitetnih i provokativnih izdanja te vrhunski dizajniranih knjiga. Naglasila je da su danas dodijelili nagrade u 15 kategorija, jer prošle godine, zbog pandemije, nisu uspjeli organizirati sajam, te su povećanim brojem nagrada htjeli ohrabriti sve izdavače koji se teško snalaze u vrijeme pandemije.

- Kultura nije privilegija i nema većeg i plemenitijeg zadatka jednog društva od toga da gradi kulturne potrebe. Žiri je imao privilegiju gledati učenike i studente kako posjećuju štandove i Sarajevo zaista zaslužuje da bude centar kulture - kazala je.

Direktor Centra Skenderije Amer Kapo kazao je da je Sajam posjetilo više od 30.000 građana te je izrazio nadu da će naredni, u aprilu, biti organiziran u normalnim uvjetima. Istakao je da su prvi u regionu koji su organizirali sajam u vrijeme pandemije.

Žiri je nagradom za umjetnost i arhitekturu nagradio "Dobru knjigu" iz Sarajeva za djelo "Graditeljstvo BiH kroz stoljeća" autorice Sabire Husedžinović, a za uredništvo "Novu Knjigu" iz Podgorice i autora Emira Isovića za djelo "Sarajevo, The Ultimate Guide".

Za najbolje oblikovanje knjige, nagradu su dobili Art Rabic iz Sarajeva za djelo "Tito za početnike" Miše Marića i "Sevdalinke - 505 pjesama sa notnim zapisima" autor Muhameda Žere.

Između ostalih nagrada, za ilustraciju knjige nagrade su dobili Agarthi Comics iz Sarajeva za djelo "Gavrilo Princip", autora Henrika Rehla, a za najbolji izdavački poduhvat godine Art Rabic iz Sarajeva za "22 naslova džepnih knjiga male biblioteke", Planjax Komerc iz Jelaha za "Izabrana djela u šet knjiga" autora Bajruzina Hajre Planjca, Naučnoistraživački institut Ibn Sina za djelo "Sufijski put spoznaje, Ibn al-'Arabijeva metafizika imaginacije" autora Williama C. Chitticka, SPKD Prosvjeta Sarajevo za djelo "Roman o Aleksandru Velikom" te djelo "Izabrani romani" autorice Nure Bazdulj Hubijar.

Specijalno sajamsko priznanje dodijeljeno je Samiru Fazliću povodom 40 godina neprekidnog rada u knjižarstvu i izdavaštvu u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.