open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Sakib Mahmuljin: Nakon četiri godine suđenja završne riječi 14. oktobra
Ulaganjem posljednjih dokaza Odbrane okončan je dokazni postupak na suđenju Sakibu Mahmuljinu, optuženom za zločine počinjene na području Zavidovića. Završne riječi zakazane su za 14. oktobar.
02.09.2020. u 13:06
get url
text

Odbrana je uložila nekoliko dokaza u odgovoru na dokumente koje je Tužilaštvo uložilo na ročištu održanom 22. jula.

Kako je rekao branilac Nermin Mulalić, dokazi koje je prošli put uložilo Tužilaštvo mogli bi ukazivati da je Odred "El-Mudžahidin" bio u sastavu Armije Bosne i Hercegovne (ABiH), ali dokumenti koje ulaže Odbrana ukazuju na sasvim nešto drugo.

Uloženi uredba i uputstvo, kako je dodao, opovrgavaju tezu Tužilaštva da su pripadnici "El-Mudžahidina" bili i pripadnici ABiH.

Tužilac Sedin Idrizović prigovorio je na relevantnost uložene dokumentacije, navodeći da su propisi na osnovu kojih su vršene vojne evidencije korišteni tokom suđenja i predočavani svjedocima.

Tužilaštvo i Odbrana tražili su maksimalni mogući rok za pripremu završnih riječi, ističući složenost predmeta i obimnost dokaza.

Vijeće je za 14. oktobar zakazalo završnu riječ Tužilaštva.

Suđenje Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa ABiH, počelo je u martu 2016. godine. On je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Bivši komandant 3. korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin izjasnio se na Sudu BiH, na početku suđenja u februaru 2016. godine, pred sudijom Šabanom Maksumićem da nije kriv za krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.