open-navfaktor-logo
search
Naredba u TK
Šakić: Cilj nam je bio da olakšamo obrtnicima, Federalni štab to nije dozvolio
Komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić, pojasnio je danas motive za donošenje naredbe kojom se dozvoljava rad prodavnica obuće i tekstila, a za koje je Federalni štab CZ utvrdio da su nemoguće te o tome sinoć obavijesto kolege u TK .
14.04.2020. u 14:31
get url
text
Komandant Kantonalnog štaba CZ TK Mustafa Šakić
Komandant Kantonalnog štaba CZ TK Mustafa Šakić

- U dopisu navode da je Federalni štab 3. aprila donio naredbu kojom zabranjuje rad trgovina na području FBiH, s određenim izuzecima. Ne znam po kojim aršinima su oni odredili izuzetke. Po nama je logičnije da dozvolimo rad trgovina odjećom i obućom, ali i prodavnice ribarske opreme, oružja i municije, obućara, frizera... Mi u TK imamo 12.500 obrtnika koji su zbog ovih naredbi u teškom stanju, a istovremeno imamo, na primjer, dozvoljnu prodaju hrane za životinje. Svima je jasno da rade trgovine u kojima se okuplja puno više ljudi nego što bi bilo u ovima gdje se prodaje obuća i odjeća - rekao je danas Mustafa Šakić.

On dodaje da je Kantonalni štab TK slušao glas naroda te su zaključili da postoji potreba za liberalizacijom naredbi.

- Naredbe kantonalnih i općinskih štabova moraju biti usklađene sa onima s nivoa FBiH i zbog toga smo povukli ono što smo jučer donijeli. To znači da mi više nećemo donositi naredbe kojima se popuštaju donesene mjere, jer nam je jasno poručeno da to ne dozvoljava Federalni štab CZ. Kada građani budu pitali zašto ne djelujemo na način kako smo jučer pokušali, razlog je jasan - rekao je Šakić i dodao da se Kantonalni štab TK nije slagao s naredbom o osobama starijim od 65 godina, ali da su morali prihvatiti stav s višeg nivoa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.