open-navfaktor-logo
search
Kazniti separatiste
Salkić: Bošnjaci u entitetu RS neće pristati da žive u nekoj novoj srpskoj državi
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, reagujući na jučerašnju sjednicu i usvajanje zaključaka NSRS-a, da su Bošnjaci u bh. entitetu RS zabrinuti nedjelovanjem pravosudnih institucija, ali i međunarodne zajednice, na zaustavljanju ovih antiustavnih i separatističkih aktivnosti.
11.12.2021. u 17:32
get url
text

- Zaključci NSRS-a koji su usvojeni na jučerašnjoj sjednici nastavak su kontinuiteta antiustavnog djelovanja entitetskih organa i pojedinaca na provođenju separatističkih aktivnosti sa ciljem podjele Bosne i Hercegovine, ugrožavanja mira i izazivanja oružanih sukoba.

Krajnje je vrijeme da se zaustavi ratnohuškačka i separatistička politika entitetskih organa i dijela predstavnika bosanskih Srba. Ovakvo ponašanje i postupci u potpunosti podsjećaju na aktivnosti pobunjenih bosanskih Srba 1991. godine koje su poduzimali na rušenju ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine i kasnije činjenju ratnih zločina i genocida nad Bošnjacima.

VEZANI TEKST - Ovo su zaključci o prijenosu nadležnosti koje je usvojila NSRS

Bošnjaci, žrtve progona i genocida, u ovom entitetu veoma su zabrinuti nedjelovanjem pravosudnih institucija, ali i međunarodne zajednice na zaustavljanju ovih antiustavnih i separatističkih aktivnosti.

Ukoliko izostane adekvatna reakcije pravosudnih institucija i međunarodne zajednice na sankcionisanju entitetskih organa i pojedinaca oni postaju saučesnici u ovom procesu i dijele odgovornost za sve ono što se u budućnosti bude dešavalo u Bosni i Hercegovini.

Biće to jasna poruka žrtvama genocida i drugih teških ratnih zločina, koje je počinila vojska i policija pobunjenih bosanskih Srba, da smo ponovo prepušteni sami sebi i svojoj reakciji i odgovoru na stanje koje nam se nameće.

Mi očekujemo vašu konkretnu i jasnu reakciju na zaštiti mira i ustavnog poretka, ali u isto vrijeme trebate  znati da Bošnjaci u ovom entitetu neće pristati da žive u nekoj novoj srpskoj državi.

Zbog toga je na vama historijska odgovornost da spriječite Milorada Dodika i entitetske organe, koji su u službi njegove separatističke politike, da ugroze mir i stabilnost, te svojim djelovanjem izazovu oružani sukob po uzoru na ratnog zločinca Radovana Karadžića, navodi se u saopćenju iz kabineta potpredsjednika RS, Ramiza Salkića.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.