open-navfaktor-logo
search
Anticivilizacijske namjere
Salkić: Diskriminacija u pogledu bosanskog jezika u RS-u treba i mora prestati
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika rekao da diskriminacija u pogledu bosanskog jezika, koju provode vlasti bh. entiteta RS, treba i mora prestati, te da diskriminacija koja se provodi može samo ojačati želju da se dodatno afirmiše bosanski jezik.
21.02.2022. u 14:48
get url
text

- Danas u 21. vijeku u srcu Evrope na Međunarodni dan maternjeg jezika želim dodatno da podsjetim na uskraćivanje prava Bošnjacima u našoj matičnoj zemlji da svoj jezik nazovemo onako kako želimo, osjećamo i izučavamo u obrazovnom procesu u ovom entitetu - istaknuo je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Istovremeno, pozvao je aktuelnu vlast u entitetu RS, koja, kako navodi, posljednjih deset godina intenzivno provodi sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i aparthejd u obrazovnom procesu, da to prestanu činiti.

Salkić je, također, pozvao i one koji mogu pomoći da se ovo pitanje riješi da to urade.

- Diskriminacija u pogledu bosanskog jezika, koju provode vlasti bh. entiteta RS, treba i mora prestati. Diskriminacija koja se provodi može samo ojačati želju da se dodatno afirmiše bosanski jezik i nikako neće natjerati konzumente bosanskog jezika da od njega odustanu - potcrtao je potpredsjednik RS-a.

To je, kako nadalje navodi, pokazao i posljednji popis stanovništva u BiH, kada se većina građana ove zemlje izjasnila da su konzumenti bosanskog jezika, a među njima veliki dio onih koji nisu Bošnjaci.

- Bosanski jezik je dio naših života, naše državnosti, naše kulture i našeg identiteta. Svako odustajanje pod pritiskom diskriminacije i aparthejda u pogledu jezika značilo bi odustajanje od našeg identiteta i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine - upozorio je Salkić.

Mišljenja je da aktuelna vlast u RS-u treba odustati od svojih anticivilizacijskih namjera provođenja diskriminacije i aparthejda u obrazovnom procesu u ovom entitetu prema učenicima Bošnjacima i uopšte konzumentima bosanskog jezika.

- Sve građane, koji su se izjasnili da govore bosanskim jezikom, pozivam da istrajemo u borbi za naša elementarna ljudska prava i da radimo još više na afirmaciji bosanskog jezika - poručio je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.