open-navfaktor-logo
search
Nevine žrtve
Salkić o napadima na Gazu: Ubijanje žena, djece i nedužnih građana je zločin
Svako ubijanje nevinih civila, žena, djece i nedužnih građana koji nisu dio oružanog sukoba je sigurno zločin i neprihvatljivo bi trebalo biti za čitav civilizirani svijet, smatra Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.
17.05.2021. u 14:24
get url
text

Salkić je prokomentarisao napade izraelskih snaga na Gazu u kojima je život izgubilo najmanje 197 osoba, među kojima je 58 djece i 34 žene, a ranjeno 1.235 ljudi.

- Ono što Palestinci prolaze desetinama godina unazad nalik je na činjenje zločina genocida i stvaranja ambijenta u kojem ljudi ne mogu ostati da žive u svojim kućama, na svojim imanjima. Jasno je da oni gotovo da nemaju pravo na privatnu imovinu, nemaju pravo na svoj siguran život, na egzistenciju, u potpunoj su blokadi, i ono što se dešava zadnje je kulminacija sve te situacije - kazao je Salkić.

Istakao je da je posebno teško gledati stradanje djece i drugih nevinih žrtava.

- Ako imate situaciju da kompletna porodica bude ubijena u zračnim napadima ili napadima neke druge vrste, to je šokantno, to bi trebalo biti neprihvatljivo za civiliziran svijet. Svi bi trebali u svijetu da osude tako nešto, takav čin agresije i zločina, jer ubijanje djece, nedužnih žena - zaista je nemoguće prihvatiti normalnom čovjeku. Mi koji smo prošli sve što smo prošli u Bosni i Hercegovini razumijemo tu patnju i bol, razumijemo tu vrstu agresije i zločina i sigurno da svi zajedno trebamo dati podršku palestinskom narodu u njihovoj borbi za slobodu - istakao je Salkić.

Dodao je da je palestinski narod izložen teroru zadnjih 50, 60 godina i da čitav svijet nijemo posmatra postepeni ali sigurni nestanak tog naroda, njihove teritorije, njihove države.

- Svijet vrlo često i uglavnom reagira na bazi ličnih interesa država ili nekih drugih interesa, a manje na bazi emocija i potrebe da zaštiti slabijeg i onoga ko je ugrožen. Mi smo to osjetili u BiH i vidimo mi ko danas podržava Izrael, imate vlasti entiteta RS-a koje staju na stranu Izraela, a u isto vrijeme Izrael je jedna od posljednjih zemalja koja je priznala Republiku Kosovo - kazao je Salkić.

Salkić smatra da su vlasti entiteta RS-a stale na stranu Izraela samo da bi isprovocirale i narušile međuljudske odnose sa bosanskim muslimanima, Bošnjacima, bez obzira što bi uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela sa Republikom Kosovo "za velike Srbe koji vode entitet RS" trebalo da bude neprihvatljivo."Na primjeru Palestine se najbolje vidi podjela i polarizacija svijeta na one koji podržavaju pravednu borbu i one koji prešutno podržavaju zločine. Obični građani, vidimo da i u SAD, Britaniji i drugim zemljama u Evropi, podržavaju obični narod Palestine u njihovoj borbi, s druge strane vlade imaju drugačije stavove i imaju drugačije kalkulacije", dodao je Salkić.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.