Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je čestitku muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori u povodu predstojećeg Kurban-bajrama. Čestitku prenosimo u cijelosti.

- Najveći muslimanski blagdan Kurban – bajram muslimanima širom svijeta donosi mnogobrojne blagodati. Islam nas uči da od Ibrahima a.s., izvršavajući obavezu, muslimani se približavaju Uzvišenom Allahu, a istovremeno se približavaju i svojoj porodici, komšijama, prijateljima, ali i siromašnim i nemoćnim kojima dijele kurbansko meso.

U blagoslovljenim bajramskim danima, zahvaljujući se Allahu dž.š. na blagodatima kojima nas je obasuo, nastavimo svjedočiti privrženost islamskim vrijednostima, koje nose radost, mir i dobročinstvo. Istovremeno, u duhu naše višestoljetne tradicije u našoj domovini Bosni i Hercegovini, podijelimo bajramsku radost i bajramsku baklavu sa našim komšijama pravoslavcima, katolicima, Jevrejima i svim drugim građanima naše domovine, posebno sa onima kojima je pomoć najpotrebnija.

U dijelu naše domovine gdje predstavljam Bošnjake muslimane, i ovog Kurban – bajrama su pomiješane emocije. Radujemo se najvećem blagdanu, a za bajramskim soframa nedostaju naši najmiliji. To je naše veliko životno iskušenje. Naši bajrami će do kraja života biti obilježeni i radošću i tugom. Naše najmilije nikada nećemo zaboraviti, ali istovremeno idemo naprijed i gradimo bolju budućnost, za dobro i bolji život naše djece i novih generacija.

Zato, ne zaboravimo da danas, uprkos svim nedaćama, radost Kurban – bajrama će se osjetiti i u Fazlagića Kuli kod Gacka, u mjestu Blagaj Japra kod Bosanskog Novog, u Voljavici kod Bratunca, u Modričkom Lugu, u Janji kod Bijeljine, u Dobraku kod Srebrenice, u Diviču kod Zvornika, u Kozarcu kod Prijedora... Ne zaboravimo ove ljude. Oni su sa svojim porodicama čuvari naše vjere islama, našeg identiteta, naših običaja i naše domovine Bosne i Hercegovine.

Ko zaboravi povratnike, odustao je od Bosne i Hercegovine. Kupujte kurbane od povratnika i njihove domaće proizvode, pomozite djecu i njihovo obrazovanje, pomozite njihovo liječenje, a oni koji mogu, neka investiraju i zapošljavaju povratnike. Tamo gdje ima radnih mjesta, ima i života.

Pozivam naše građane da u ovim blagoslovljenim danima urede naša mezarja i šehitluke, da posjete rodbinu, da obnove pokidane veze i da pomognu siromašne i nemoćne.