open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Salkić: Separatistička politika Dodika mora biti zaustavljena prije nego što bude kasno
Separatistička politika Milorada Dodika mora biti zaustavljena prije nego što bude kasno ne samo za stanovnike Bosne i Hercegovine nego i šire.
11.05.2021. u 15:53
get url
text

Rekao je ovo Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, reagirajući na današnju sjednicu Narodne skupštine RS-a na kojoj se raspravljalo o pokretanju "inicijative za razgovor o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu".

VEZANI TEKST - Dodik: RS ne sprovodi secesiju iz BiH, želimo razgovarati o budućnosti

Salkić je istakao da je međunarodna zajednica trebala izvući pouke iz ranijih grešaka u Bosni i Hercegovini i poduzeti mjere na sankcionisanju onih koji zagovaraju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i koji protuustavno šire separatističke ideje.

- Separatistička politika Milorada Dodika mora biti zaustavljena prije nego što bude kasno ne samo za nas u Bosni i Hercegovini nego i šire. Ovakva politika ima za cilj uništiti sve ono što se postiglo na planu vraćanja povjerenja među građanima Bosne i Hercegovine, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovakva separatistička politika može dovesti do pojave različitih oblika radikalizacije društva, što može uzrokovati kontrolirane ili nekontrolirane incidente - kazao je Salkić.

Naglasio je da određene pojave na terenu ukazuju na ovakav mogući razvoj prilika u narednom periodu, a sve sa ciljem stvaranja ambijenta za dalje jačanje separatističke ideje među građanima.

- Međunarodna zajednica trebala je naučiti nešto iz svojih ranijih grešaka u Bosni i Hercegovini i u skladu sa tim već poduzeti mjere na sankcionisanju onih koji protuustavno šire separatističke ideje i zagovaraju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.