Salkić u Dubrovniku: Svaki bh. građanin koji živi u inostranstvu je dužan pomoći BiH

objavljeno: 29.10.2017. u 16:59

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas se u Dubrovniku sastao sa predstavnicima Bošnjaka u ovom gradu i održao tribinu na kojoj je govorio o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o važnosti uključivanja u Aktivnu mrežu Bošnjaka.

Na tribini, koju su organizovali Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika i SDA Hrvatske – ogranak Dubrovnik, istaknuta je važnost nastavka borbe za Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, ali i za vrijednosti koje stoljećima krase našu zemlju, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Iako je Bosna i Hercegovina i nakon okončanja rata konstantno izložena raznim nasrtajima i napadima politika koje su završavale na smetljištima historije, Salkić je istakao da se uprkos svemu ne smije nikada odustati od izgradnje moderne evropske zemlje, u kojoj će bh. dijaspora biti izuzetno važan faktor.

- Naša domovina je suočena sa velikim iskušenjima i izazovima. Destruktivne politike i političari još uvijek ne odustaju od podjele naše zemlje. Naša obaveza kao najmnogoljudnijeg naroda je da čuvamo jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i da sve ostale koji vole ovu zemlju okupljamo oko izgradnje moderne multietničke zemlje – ukazao je Dalkić.

 U ovom procesu bh. dijaspora mora imati veliku ulogu.

- Jedan od naših prioriteta treba biti čvrsto uvezivanje dijaspore sa domovinom. To uvezivanje mora biti realizirano i kroz ekonomiju, kulturu, obrazovanje, ali i kroz učešće u demokratskim procesima. Kako Bosna i Hercegovina mora brinuti o dijaspori, tako i dijaspora mora brinuti o svojoj domovini. Svaki bh. građanin koji živi u inostranstvu ima obavezu da pomogne domovini - poručio je Salkić.

Potpredsjednik je istakao da ga posebno raduje dobra organizovanost Bošnjaka u mnogim gradovima u inostranstvu, kao što je slučaj sa Dubrovnikom, gdje su bh. građani dobro uvezani kroz razne organizacije, te uz razne manifestacije i projekte desetljećima čuvaju i njeguju vlastiti identitet.

- Vaša dobra organizovanost je za pohvalu i taj primjer trebaju slijediti i mnogi drugi. Pozivam vas da tu organizovanost iskoristite i da snažnije učestvujete u demokratskim procesima u Bosni i Hercegovini, te da se uključite u Aktivnu mrežu Bošnjaka, koja će donijeti višestruku korist i za vas i za domovinu - kazao je na tribini potpredsjednik Salkić.