open-navfaktor-logo
search
Potpis za historiju
Salveta koja nema cijenu: Gdje se danas nalazi prvi ugovor između Messija i Barcelone?
Vjerovatno najvažnije ugovor u fudbalskoj historiji u ponedjeljak je proslavio 20. rođendan.
15.12.2020. u 17:08
get url
text

Naime, tog 14. decembra 2000. godine u prostorijama Teniskog kluba Pompeia u Barceloni katalonski klub se obavezao da će angažovati fudbalera Lionela Messija i isplatiti mu sve ugovorene obaveze, a zanimljivo da je ovaj ugovor sročen i napisan na salveti, vjerovatno najpoznatijoj na svijetu.

Bez obzira na značaj koji je taj komad papira, odnosno salveta, imao u budućnosti, pomenuti datum ostat će upamćen kao rođendan jednog od najvećih partnerstava u historiji fudbala.

- U Barceloni, 14. decembra 2000. godine u priustvu prisustvu gospode Minguelle i Gaggiolija, kao i tehničkog sekretara Barcelone Carlesa Rexacha, klub se obavezuje da će preuzeti odgovornost, uprkos nekim mišljenima protiv angažmana Lionela Messija, sve dok budu ispoštovani dogovori iznosi - piše na salveti koja je stekla svjetsku slavu, a koji su svojim potpisima ovjerila tri čovjeka koja se navode u ugovoru.

Sedam dana kasnije potpise na salveti ovjerio je javni notar i tako validirao sporazum pa je 13-godišnji Messi postao fudbaler katalonskog tima. Tačno 20 godina nakon ovog historijskog trenutka o kome se pisalo često, postavlja se pitanje - gdje je danas čuvena salveta?

Ona se nalazi kod Horacija Gaggiolija, koji trenutno živi u Andori i koji je čuveni ugovor smjestio u sef u Kreditnoj banci Andore.

Gaggioli je više puta kazao kako je dobio nekoliko višemilionskih ponuda za otkup poznatog ugovora ali je njegov odgovor da ima druge planove i da želi da ga pokloni Barceloninom muzeju.

- Mislim da mu je mjesto tamo u muzeju, pored Messijevih Zlatnih lopti jer je taj papir zauvijek pormenio historiju Barcelone - tvrdi Gaggioli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.