open-navfaktor-logo
search
Sud u Banjoj Luci
Šamaranje Stanivukovića u NSRS-u: Dragan Lukač osuđen na novčanu kaznu od 300 KM
Bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač osuđen je danas u Osnovnom sudu Banja Luka na novčanu kaznu od 300 KM za krivično djelo tjelesna povreda na štetu bivšeg zastupnika Draška Stanivukovića (PDP).
17.03.2023. u 15:01
get url
text

Istovremeno, oslobođen je optužbe za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti Stanivukovića. 

Prema navodima iz optužnice, 23. decembra 2019. godine oko 22 sata održavala se deveta posebna sjednica, a koju su direktno prenosili javni medijski servis RTRS-Plus i BN TV.

U toku sjednice je tadašnji zastupnik Stanivuković, a aktuelni gradonačelnik Banje Luke, predsjedniku Vlade RS-a dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je on polomio i bacio na pod, a Lukač se Stanivukoviću obratio riječima:

"I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako... Inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas", što je, dodaje se u optužnici, kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za vlastiti život.

Dodaje se da je Lukač zatim više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

- Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: "Još jednom, još jednom, majmune", nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica. Na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne -  precizirano je u optužnici koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka najavilo je žalbu na današnju prvostepenu presudu. 

Lukač je ranije tokom svjedočenja izjavio da mu je žao zbog ovog događaja i da se izvinio u javnosti, te da vjeruje da "današnji Stanivuković ne bi učinio isto", a da ne bi ni on, a obojica su u sudnici posvjedočili da su sada u korektnim odnosima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.