open-navfaktor-logo
search
Bez šećera
Sami pripremite vodu sa okusom
Uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova možete napraviti vodu sa okusom koja neće sadržavati šećere kao što to jeste slučaj sa sokovima i kupovnom vodom sa okusom
16.07.2019. u 09:18
get url
text

Voda je izuzetno važna za organizam. Često slušamo kako za zdravlje, pa i dobru liniju trebamo piti barem osam čaša vode.

Nerijetko u želji za tečnošću posežemo za sokovima koji sadrže puno šećera, što nikako nije dobro za naš organizam. Uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova možete napraviti vodu sa okusom koja neće sadržavati šećere kao što to jeste slučaj sa sokovima i kupovnom vodom sa okusom.

Voda sa okusom koju napravite sami kući sadržavat će samo šećer iz voća koje upotrijebite.

Kao zamjenu za led dodajte smrznuto bobičasto voće, to mogu biti smrznute kupine, jagode, maline i borovnice koje će zadržati vodu hladnom i dodati joj okus i boju. Voda s okusom bobičastog voća pomaže i u smanjenju vaše želje za slatkišima.

Ako volite manje sladak okus, najbolji dodatak je krastavice. Samo nekoliko kriški krastavice će vodi dati svježinu. Najbolje je napuniti čašu vode kriškama krastavice i ostaviti da odstoji u frižideru.

Limun i limeta su odlični dodaci za vodu s okusom, jer joj daju svježinu i dobar okus. No, nemojte zaboraviti na ostalo voće koje je bogato C vitaminom.

Narandže, grejpfrut i mandarine također daju odličan okus i svježinu. Držite zdjelu narezanih voćki u frižideri i možete ih umiješati u vodu kada god poželite.

Napravite kockice leda s okusom. U kalupe za led dodajte svježu mentu ili limunov sok te ih napunite vodom i zamrznite. To možete učiniti i sa bosiljkom ili ruzmarinom. Ova tehnika je dobra za ljude koji ne vole zaslađena pića, ali vole neki određeni okus. Kod mnogih ljudi menta smanjuje potrebu za slatkim užinama.

U svaku kombinaciju dodajte kockice leda, vodu i ostavite da odstoji u frižideru.

Voda sa krastavicama, limunom i mentom

Za pripremu ove kombinacije potrebno vam je pola krastavice, listići svježe mente i pola limuna. Prednost ove kombinacije je što smanjuje nadutost i poboljšava probavu.

 Ananas i đumbir

Za vodu sa okusom ananasa potrebno vam je pola šoljice narezanog ananasa i kašikica svježe narendanog đumbira. Također i ova kombinacija poboljšava probavu a ima i protuupalno dejstvo zahvaljujući đumbiru.

 Bobičasto voće

U vodu stavite jagode, maline, borovnice i kupine i ostavite da odstoji oko pola sata. Ovakva voda je puna antioksidansa, vitamina i minerala.

Lubenica, menta i cimet

Pola šoljice narezane lubenice, jedna četvrtina šoljice mente, štapić cimeta potopite u vodu. Ova voda će pomoći u detoksikaciji tijela. Lubenica pomaže pri izbacivanju toksina iz tijela i sadrži citrulin, koji ima antioksidativno djelovanje i štiti od slobodnih radikala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.