Samir Avdić, legendarni kapiten BiH: Ovi mladi košarkaši imaju rijetku privilegiju

Objavljeno: 12.08.17 u 13:24 Autor: D. Stambolić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas od 20 sati igra susret 4. kola pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojem će u Zenici ugostiti Švedsku.

Samir Avdić vjeruje u mladu ekipu i selektora Duška Vujoševića FOTO: FACEBOOK
Samir Avdić vjeruje u mladu ekipu i selektora Duška Vujoševića FOTO: FACEBOOK

Upravo su Šveđani predvođeni Vedranom Bosnićem nanijeli jedini poraz košarkaškim Zmajevima u ovom ciklusu, i to u prvom kolu rezultatom 81:73.

Samir Avdić, legendarni kapiten košarkaške reprezentacije BiH iz njenih najtežih vremena, smatra kako je nikad mlađi nacionalni tim pokazao veliki karakter i zajedništvo, te da će mnogo profitirati od činjenice što će raditi sa stručnjakom kakav je Duško Vujošević.

Uživa u radu sa mladima

- Ovo je reprezentacija koja je pokazala karakter i zajedništvo. Posebna dobit i dobra stvar za ove mlade momke je što ih vodi Duško Vujošević, koji onoliko koliko ga ja poznajem uživa i uvijek ima motiva da radi sa mladim igračima. Upravu tu priliku ima sa ovom seniorskom reprezentacijom BiH - rekao je na početku razgovora za Faktor čovjek koji je u postratnom periodu bio kapiten naše najbolje selekcije.

Uprkos činjenici da prosjek godina sadašnjeg sastava naše seniorske reprezentacije iznosi 22,6 godina, Vujoševićevi mladići su pokazali da se ozbiljno mogu nositi na seniorskom nivou.

- Kroz ove pretkvalifikacije za SP ekipa je pokazala da se mogu nositi sa timovima na oziljnom seniorskom nivou. Sigurno da će uz Kikanovića, Stipanovića, Gordića i uz još neke druge momke se moći nositi sa mnogo jačim selekcijama - istakao je Avdić.

Samir Avdić koji je zajedno sa Divcem, Dorđevićem, Kukočem, Rađom, Alibegovićem bio član jedne sjajne generacije jugoslovenske košarke koja je u Bormio 1987. godine osvojila svjetsko zlato za juniore smatra da se na jedan čudan način desila smjena generacija u našoj selekciji.
- Kroz ove pretkvalifikacije na jedan čudan način došlo je do smjene generacija u našoj selekciji i to su ovi mladi momci iskoristili na najbolji mogući način. Oni uživaju potpuno povjerenje trenera koji ih vodi, a i ostali „staff“ ima strpljenja za njihove greške. Isto tako na jedan način daju im podršku kada urade ono što je dobro - kazao je košarkaš koji je stasao u KK Bosna, baš kao i jedna cijela generacija koja je nakon rata bila stub naše najbolje selekcije.

Avdić je naglasio kako je naš nacionalni tim napokon dobio širu bazu, a uz nekoliko igrača koji trenutno nisu tu zbog povreda i otkaza smatra da će Vujošević u budućnosti crpiti kvalitet.

- Mislim da sama spoznaja da je Dule (Vujošević op.a) potpisao ugovor na četiri godine ovim momcima predstavlja dodatni izazov i poseban motiv igranja za reprezentaciju. S velikom sigurnošću mogu reći jedno, a to je da će Vujošević biti maksimalno posvećen reprezentativnim selekcijama, tako da ni po završetku kvalifikacija neće ništa prepuštati slučaju. Pratiti će sva košarkaška zbivanja u BiH, ali i van granica naše zemlje koja imaju veze sa našim igračima - rekao je Avdić.

Nekada sjajno krilo smatra da je publika u dvorani koja nosi ime najvećeg bh. košarkaš svih vremena, ali i ona pred malim ekranima mogla biti zadovoljna onim što je mlada ekipa prikazala u tri prethodna meča.

- Publika u Skenderiji, a i sto tako i pred TV sigurno je zadovoljna prikazanim. Javnost je, što je rijetkost kod nas, spremna ovim mladićima oprostiti greške jer je ovo ekipa koja ima glavu i rep, ali i selektora koji vidi i razumijem apsolutno svaki detalj - objasnio je bivši reprezentativac BiH.

Koliko mladim sastavom raspolaže Vujošević govori i činjenica da je njegova prva violina 18-godišnji Džanan Musa, inače prvi strijelac pretkvalifikacija za SP u Kini.

- Musi kao igraču velika je dobit što je mu Dule trener i što mu je pružena velika odgovornost i prilika da on pokaže sav svoj raskošni talent i znanje. Prostora za napredak ima pogotovo u radu sa Vujoševićem. Isto tako ne treba zaboraviti ni druge igrače koji su mu generacijski vrlo blizu jer pojedinca kvalitetnim čini kvalitet ostatka tima - naglasio je Avdić, te dodao:

- Ova generacija može na okupu biti dva odnosno i tri olimpijska ciklusa i mislim da je to velika dobit za bh. košarku. Postojeći roster se sigurno može širiti i nadograđivati.

Plasman u kvalifikacije za SP

Današnji meč sa Šveđanima u zeničkoj Areni o itekako je velike važnosti i značaja za naš nacionalni tim smatra naš legendarni košarkaš.

- Mislim da utakmica protiv Švedske 90 posto rješava pitanje našeg plasmana u kvalifikacije. Mislim da mi to možemo završiti uspješno taj posao, naravno nepodcjenjujući selekciju Švedsku – rekao je Samir Avdić na kraju razgovora za Faktor.