open-navfaktor-logo
search
Selektor Zmajeva
Samo jedan cilj: Prva reakcija Duška Bajevića na odluku UEFA-e o terminima baraža za EURO
Izvršni komitet UEFA-e na današnjoj videokonferenciji donio je nekoliko odluka koje se odnose na organizaciju, format, kalendar i domaćinstvo za različita UEFA klupska i reprezentativna takmičenja.
17.06.2020. u 18:16
get url
text

VEZANI TEKST - UEFA potvrdila: Zmajevi će polufinale baraža za EURO igrati u oktobru, poznat termin i finala

Tako će se mečevi baraža za EURO igrati 8. oktobra i 12. novembra. Prije toga reprezentacija BiH će odigrati utakmice u okviru Lige nacija, gdje će odmjeriti snage sa Italijom, Poljskom i Holandijom. (Termini Lige nacija 3. - 5. septembar i 6. - 8. septembar, 10/11. i 13./14. oktobar, 14./15. - 17./18. novembar).

Selektor Duško Bjaveć kaže da se moramo prilagoditi ovom kalendaru jer je on zvaničan i posebno naglašava jednu stvar.

- Moramo prihvatiti to što je ponuđeno. Mi smo jasno rekli šta je naš cilj i još jednom ću ponoviti da je to odlazak na EURO. Važno nam je da naši reprezentativci igraju u svojim klubovima i da dođu spremni na okupljanje. Nastavit ćemo kao i do sada da održavamo komunikaciju sa igračima te da dijelimo razmišljanja i zadatke. S obzirom na to da su dueli u Ligi nacija zakazani ranije, gostujemo u Italiji, a onda kod kuće igramo sa Poljskom, imat ćemo priliku već da neke stvari probamo prije utakmice sa Sjevernom Irskom. U svakom slučaju moramo se dobro pripremiti, bit će teško, ali nema odustajanja od onoga što smo zacrtali. Važno je samo da se stabilizuje ova situacija sa koronom i da se počne normalno trenirati i igrati - poručio je Bajević za službenu stranicu FSBiH.

VEZANI TEKST - UEFA promijenila sistem kvalifikacija, šta to znači za Sarajevo, Želju, Zrinjski i Borac?

EURO 2020 bit će odigran u predviđenim gradovima između 11. juna i 11. jula 2021. godine.

Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine bit će odigrano u novom formatu, po završetku kvalifikacija u novembru ove godine. U martu 2021. godine u Mađarskoj i Sloveniji slijedi grupna faza sa 16 učesnika, a zatim "Final eight" od 31. maja do 6. juna.

Završnica Lige prvaka za žene održat će se u Bilbau i San Sebastianu od 21. do 30. augusta, a završnica UEFA omladinske lige u Nyonu od 18. do 25. augusta.

Kvalifikacije za Ligu prvaka (8. august - 30. septembar) i Evropsku ligu (20. august - 1. oktobar) igrat će se kroz jednu, umjesto kroz dvije utakmice - osim u posljednjem kolu, odnosno play-offu Lige prvaka.

Takmičenja po grupama počinju 20. i 21. oktobra za Ligu prvaka, odnosno 22. oktobra za Evropsku ligu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.