Uhljebi

Samo nek' je u porodici: Načelnica Visokog zbrinula sina, sestru i zeta

Objavljeno: 11.01.2019. u 11:56 Autor: S. Ka.

Načelnica Visokog Amra Babić pokazala je zavidan nivo poznavanja vještina "uhljebljavanja", a to je demonstrirala više puta

FOTO: FACEBOOK

Nepotizam je krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti i termin kojim se označava popunjavanje radnih mjesta članovima vlastite porodice ili davanje prednosti pri zapošljavanju poznanicima. Kriterij stručne ili lične sposobnosti za određenu funkciju pri tome ne igra odlučujuću ulogu. Kriteriji zapošljavanja na takvo mjesto mogu biti primjerice rodbinske, zavičajne i prijateljske veze ili stranačka pripadnost.

Načelnica Visokog Amra Babić pokazala je zavidan nivo poznavanja vještina "uhljebljavanja", a to demonstrirala više puta.

Svojoj sestri Lejli Bukva prvo je osigurala mjesto u Upravnom odboru JU Centar za kulturu i edukaciju Visoko, a i kada joj je tamo istekao mandat, zadržana je na budžetu. Tako je Bukva, kako piše visoko.co.ba, od oktobra 2017. godine, na čelu Upravnog odbora JU Centar za socijalni rad gdje prima naknadu od 120 KM mjesečno, što, i nije tako loše.

Snalažljiva načelnica, kao i svaka brižna majka, pobrinula se da sinu nađe dobar posao. U zvaničnom dokumentu iz Općine Visoko koji je dostavljen jednom građaninu na osnovu zahtjeva i Zakona o pristupu informacijama, a koji je objavio portal visoko.co.ba, jasno se navodi da je njen potomak Salih Babić, inače diplomirani ekonomista, zaposlen u Turističkom info centru Visoko, gdje po ugovoru o djelu obavlja poslove “turističkog animatora”.

A sada da se vratimo na Centar za socijalni rad. Prema saznanjima Faktora, sestra Amre Babić tamo je naslijedila svog muža Edina Bukvu, ali ni on nije ostao kratkih rukava. Od oktobra 2017. godine, kako je vidljivo u zvaničnom rješenju, načelničin zet je član Nadzornog odbora KJKP Gradska groblja Visoko.

- Za obavljanje poslova iz nadležnosti Nadzornog odbora članovima pripada naknada. Visinu naknade utvrđuje Općinsko vijeće, a ona se uplaćuje iz sredstava Javnog preduzeća – navodi se Rješenju.

Izvor:   Faktor/Visoko.co.ba

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije