"Samozaljubljene zvijezde": Oni će predvoditi izborne liste SDP-a u Sarajevu

objavljeno: 02.07.2018. u 19:25

U ponedjeljak, 9. jula, je krajnji rok političkim subjektima za podnošenje kandidatskih lista Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za predstojeće izbore te se u stranačkim centralama ovih dana užurbano radi na finaliziranju lista koje će 7. oktobra ponuditi glasačima.

Na tim se listama, prema saznanjima Faktora, neće naći neka poznata imena koja su učestvovala u osnivanju SDP-a u BiH, a od kojih se očekivalo da će biti udarne igle te stranke na predstojećim izborima i nakon njih. S druge strane, najviše pozicije na listama su okupirali oni čija se radna biografija, kako je kazao bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, bez te stranke "svodi na JMBG".

- Ne znam kakav je prijedlog pred Glavnim odborom, ali je ilustrativna i porazna činjenica da se već sedmicama ništa ne zna, mada se "zna" da će u Sarajevu četiri nosioca listi (kantonalna, dvije federalne i državna) imati svi zajedno "tri fakulteske diplome i preko trideset godina sa indeksima u rukama" – napisao je Lagumdžija u svom posljednjem obraćanju članovima Glavnog odbora stranke.

VEZANI TEKST - Lagumdžija: SDP ne smije biti dio Plana B i ići u koaliciju sa HDZ-om, SNSD-om i SBB-om

Tako će, primjera radi, listu SDP-a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u Izbornoj jedinici 3, koju pored Kantona Sarajevo čine Goražde i općine Pale i Foča u FBiH, predvoditi aktuelni zastupnik te stranke Saša Magazinović. Iako je prije četiri godine osvojio tek 2.489 glasova, rukovodstvo stranke mu je ukazalo povjerenje da predvodi listu ispred Besime Borić na drugom te Ante Domazeta na trećem mjestu.

Na toj se listi, saznajemo, trebala naći Tatjana Ljujić-Mijatović, nekadašnja članica Predsjedništva BiH te ovogodišnja dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Međutim, ona je odbila mogućnost da se njeno ime nađe na kandidatskoj listi.

Listu za Parlament BiH u Izbornoj jedinici 5 predvodit će Enver Bijedić, a u Izbornoj jedinici 4 Zukan Helez.

Listu SDP-a za Parlament FBiH u Izbornoj jedinici 7 (Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Trnovo, Pale, Foča i Goražde) predvodit će Damir Mašić, aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji je prije četiri godine prikupio 3.133 glasova.

Upravo je Mašić kao predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo povlačio konce pri kreiranju lista u izbornim jedinicama koje teritorijalno pokriva Kanton Sarajevo. Da se nađu na listi SDP-a za Parlament FBiH u Izbornoj jedinici 11 (Ilijaš, Vogošća, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo), odnosno onim pozicijama koje im je Mašić namijenio, odbili su potpredsjednik SDP-a Miro Lazović i član Predsjedništva te stranke Mirko Pejanović.

Mašić je prvo mjesto na toj listi rezervirao za generalnog sekretara SDP-a i aktuelnog dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Irfana Čengića. "Maneken, srednjoškolac", kako ga naziva Lagumdžija, tačnije pretpostavlja se da je upravo na njega ciljao Lagumdžija, nadao se da će mu glasovi Lazovića i Pejanovića kao prvom na listi omogućiti siguran prelazak izbornog praga od 20 posto i ulazak u Parlament FBiH.

Listu SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo predvodit će Segmedina Srna-Bajramović, a na njoj, za razliku od 2014. godine, neće biti ime Slaviše Šućura, istaknutog člana te stranke koji je, razočaran stanjem u stranci, odustao od kandidature na predstojećim izborima.

Samir Suljević je prije dvije godine osvojio 444 glasa za Općinsko vijeće Novo Sarajevo. Uprkos mizernoj podršci glasača, Mašić je odlučio Suljevića smjestiti na drugo mjesto kantonalne liste, ispred nekih mnogo poznatijih i politički potentnijih imena.

Beskrupulozna i podmukla bitka "samozaljubljenih zvijezda" za sigurna mjesta na listama, upozorio je Lagumdžija, prosperitetno je opasna po državu, ali i po SDP. U prilog toj tezi idu upravo odbijenice istaknutih zvaničnika te stranke da se nađu na listama te da glasovima koje bi prikupili osiguraju tim "samozaljubljenim zvijezdama" unosne pozicije u institucijama zakonodavne vlasti u našoj zemlji.