open-navfaktor-logo
search
Na udaru kritika
Sanders odgovorio Trumpu: Glasat ću da Jevrej bude naredni predsjednik SAD-a
Trump je kritizirao Jevreje koji glasaju za demokrate, nazvavši ih neinteligentim, što je izazvalo lavinu reakcija
21.08.2019. u 11:10
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump našao se na udaru kritika u javnosti pošto je izjavio da Jevreji koji glasaju demokrate pokazuju ili manjak znanja ili veliku nelojalnost.

Senator Bernie Sanders, nezavisni kandidat koji se bori za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, odgovorio je Trumpu da je on ponosni Jevrej i da nije zabrinut što glasa za demokrate.

-Ustvari, planiram glasati da Jevrej postane naredni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država - rekao je Sanders, piše CNN.

Trumpova izjava vezuje se za njegove napade na demokratske zastupnice u Kongresu Ilhan Omar i Rashidu Tlaib koje su kritizirale odnos Izraela prema Palestincima. Njima dvjema Izrael je prošle sedmice zabranio ulazak u zemlju, na čemu je Trump čestitao Izraelu.

-Gdje je to otišla Demokratska stranka kada brani ove dvije osobe u odnosu na Izrael - rekao je Trump.

-Odvratan je način na koji bahati Trump napada zastupnice u Kongresu. Suprotstavljanje Netanyahuovoj politici nije mržnja židovskog naroda. Moramo stati zajedno protiv onih koji u Izraelu, Palestini, SAD-u i svuda promiču mržnju i rasizam - poručio je Sanders.

Trump je svojim istupom također izazvao brojne osude i reakcije lidera zajednica, političara, aktivista i drugih.

J Street, jevrejska organizacija sa sjedištem u SAD-u koja se zalaže za dvodržavno rješenje spora Izraela i Palestine, objavila je da su Trumpovi komentari opasni.

-Ne iznenađuje kako su se njegovi rasistički napadi na progresivne žene obojene kože u Kongresu pretvorili u napade na Jevreje - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.