open-navfaktor-logo
search
Spojila ugodno s korisnim
Sandra Drljepan u svom salonu njeguje pse, a često ih i pričuva kad vlasnici imaju obaveza
Dvadesetjednogodišnja Sarajka u naselju Čengić Vila otvorila je salon za njegu pasa "Luna" u kojem nudi usluge kupanja, šišanja, raščešljavanja, trimanja, vađenja podlake, higijenu noktiju i ušiju
15.08.2019. u 17:53
get url
text

Rijetki su oni koji svoj hobi i ono što vole najviše raditi pretoče u posao od kojeg mogu živjeti. To se upravo dogodilo Sandri Drljepan koja je prije nekoliko mjeseci u sarajevskom naselju Čengić Vila otvorila salon za njegu pasa “Luna” u kojem nudi usluge kupanja, šišanja, raščešljavanja, trimanja, vađenja podlake, higijenu noktiju i ušiju.

Dvadesetjednogodišnja Sarajka, po zanimanju veterinarski tehničar, ljubav prema životinjama, naročito psima, gaji od djetinjstva, kada je, kako je kazala, čvrsto odlučila da će i njen životni poziv biti nešto što će imati veze sa četveronožnim ljubimcima.

{$galerijaFotografija}

– Otkako znam za sebe volim sve životinje. Međutim, uvijek sam najviše ljubavi gajila prema psima i ne znam kako bi se osjećala da sam morala nešto drugo izabrati kao životni poziv. Ovako sam uvijek sa njima, a usput i zaradim kako bi mogla živjeti – govori Sandra dok pokazuje salon iz kojeg psi izlaze ljepši i oslobođeni stresa i straha.

Sandra je prije otvaranja salona bila na dodatnoj edukaciji u Zagrebu na kojoj je, kaže, naučila sve ono što tokom srednje škole nije imala priliku.

– U Zagrebu sam naučila osnove šišanja i njege psa, ali i kako pripremati takmičarske pse. Bilo je to odlično iskustvo, a stečeno znanje sada primjenjujem u svom salonu – objašnjava i dodaje da će uskoro uvesti i tretman farbanja ovih kućnih ljubimaca.

Od otvaranja salona prošlo je nekoliko mjeseci, što je, kaže Sandra, sasvim dovoljno da stekne mušterije, a među njima je i puno njenih prijatelja koji umaju pse.

– Zadovoljna sam obimom posla. Dnevno otprilike imam četiri ili pet pasa, što je sasvim dovoljno. Iako je salon prilagođen svim pasminama, najviše mi dovode maltezere. Kompletan tretman za malog psa, koji uključuje kupanje, šišanje, raščešljavanje, te sređivanje noktiju i čišćenje ušiju, a koji traje oko sat i po, košta 30 KM. Često vlasnici dovedu psa na tretman, ali im u međuvremenu iskrsne neka obaveza, pa me zamole da ih pričuvam. Nikada ih nisam odbila, jer volim provoditi vrijeme sa psima. Oni me smiruju i relaksiraju – govori Sandra.

{$galerijaFotografija}

Onim što zaradi zadovoljna je i kaže kako od toga može živjeti.

– Svaki početak je težak. Morala sam uzeti kredit kako bi opremila salon. Puno mi je pomogao i otac koji je svojim rukama napravio drveni namještaj u salonu. Ja sam zadovoljna, važno je bilo početi, a nadam se da će vremenom biti lakše. Drago mi je da sam ostala u svojoj zemlji i pronašla način da zaradim za život, iako mi je, dok sam boravila u Zagrebu na edukaciji, nuđeno da ostanem kod njih i radim. Nisam oklijevala, Sarajevo je moj rodni grad, tu žive moji roditelji, koji su presretni zbog odluke koju sam donijela, ovdje su moju prijatelji, a nekako je lakše kad ste sami sebi šef – naglašava Sandra.

Iako nije prošla ni godina od otvaranja salona, vlasnica već razmišlja o proširenju, a želja joj je kaže da u budućnosti otvori hotel za pse.

– Moji roditelji imaju veliku kuću sa baštom, čiji se jedan dio može prilagoditi i pretvoriti u hotel za pse. Već imam u glavi kako bi to napravila, ali ideja će malo sačekati, jer je to investicija za koju treba više novca – kaže Sandra Drljepan.

Sandra Drljepan15.08.2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.