open-navfaktor-logo
search
Izrazili protest
Sandžačka demokratska partija: Konaković pravi razdor i podjele među Bošnjacima Sandžaka
Sandžačka demokratska partija čiji je predsjednik Rasim Ljaljić izrazila je najoštriji protest protiv odluke u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da tokom svoje posjete Srbiji zaobiđe, kako kažu, legitimne predstavnike bošnjačkog naroda ove zemlje.
25.02.2023. u 16:23
get url
text

- Konaković nije razgovarao u Beogradu sa ministrom turizma i omladine Huseinom Memićem, a prilikom posjete Novom Pazaru nije se udostojio da posjeti Gradsku upravu. Na ovaj način Konaković nastavlja svoju politiku iz vremena dok je bio u opoziciji, kojom dodatno pravi razdor i podjele među bošnjačkim narodom u Sandžaku. Nijedna vlast u BiH od devedesetih godina do danas nije činila ovo što sada radi Konaković.

Sandžačka demokratska partija je imala više nego korektan odnos i dok je na vlasti u Sarajevu bila i SDP i SDA. Ovo što radi Konaković je nešto što je još nezabilježeno u novijoj političkoj historiji. Kao političar on ima pravo da favorizuje bilo koju političku stranku u Sandžaku, ali za jednog državnog funkcionera ovo je neprimjeren, nediplomatski i nemoralan postupak - naveli su iz stranke.

VEZANI TEKST - Konaković se sastao s Vučićem i Brnabić: Konstruktivnim dijalogom otvoriti prostor za unapređenje odnosa

Kako su dodali, još je neuoobičajnije da su razgovori sa Memićem i gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Bišćevcem već bili zakazani, a onda na volšeban način otkazani, bez ikakvog objašnjenja.

Naime, Konaković je jučer boravio u Srbiji gdje se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, predsjednikom Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usamom Zukorlićem.

On je posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru gdje je razgovarao sa Misalom Pramenković, te se sastao i s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevludom Dudićem. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.