open-navfaktor-logo
search
Ispovijesti
Sanjala je o plesnoj karijeri: 16-godišnja tinejdžerica "zarobljena" u tijelu 80-godišnjakinje
Libby Smith ima samo 16 godina. Sanjala je o profesionalnoj plesnoj karijeri, ali rijetki poremećaj od kojeg je njezino tijelo ostarjelo čak 64 godine spriječio ju je u ostvarenju sna, prenosi Unilad.com.
27.02.2020. u 21:38
get url
text

Boluje od juvenilnog reumatoidnog artritisa – stanja koje je uzrok upala njenih zglobova i uništava hrskavicu. Otežava svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje, priprema hrane i češljanje kose. Konstantna bol dovela ju je do ideje da ide na presađivanje koštane srži kako bi ''resetirala'' imunološki sistem, ali ljekari su rekli kako je to previše rizičan zahvat za nekoga ko je u lošem stanju kao ona.

Imala je samo pet godina kada je dobila ovu dijagnozu jer se žalila na bolove u nogama. Njezin otac Adrian Smith (45) inzistirao je na tome da je odvede u bolnicu: 

- Bila je savršeno zdrava beba, ali kako je odrastala, to mi je sve češće govorila da ne može hodati jer je bole noge. Stalno se žalila, a ja sam mislio da je lijena.

- Bila nam je prvo dijete pa je nismo imali s kim uporediti, nismo imali iskustva. Jedne nedjelje počela je šepati na lijevu nogu, a Adrian mi je rekao da spakiram torbu jer je vodi na hitnu - kaže njezina majka Diane.

Nakon sedam dana pregleda, vađenja krvi i rendgena, Libby je dobila dijagnozu, a ljekari su tvrdili kako će sve proći u pubertetu. Nažalost, to se nije dogodilo. Stvari su se samo pogoršale pa je morala na operaciju koljena i bila je prisiljena nositi Ilizarov aparat za frakturu noge. Niza stepenice ide na stražnjici, a iz kuće izlazi u invalidskim kolicima.

U velikoj je boli pa je ovisna o roditeljima. Morala je prestati pohađati školu, položila je samo engleski jezik i matematiku kod kuće uz pomoć mentora.

- Katkada je uspjela raditi samo sat vremena, katkada malo duže - kaže njena majka.

- Mislim da ljudi ne razumiju moje stanje. Osjećam se kao da sam zarobljena u tijelu druge osobe, kao da sam u rupi iz koje ne mogu izaći. Čekam operacije koje bi mi trebale olakšati život, a na koje inače idu stari ljudi, u sedamdesetima i osamdesetima. Stalno sam uzrujana i teško spavam. Želim zamjenu koljena što prije - rekla je Libby koja je prošla bezbroj operacija, a ni jedna joj nije pomogla.   

- Njezino tijelo ne prihvaća terapiju kao drugi ljudi. Presađivanje koštane srži bila je jedna od opcija, ali ljekari su rekli da je previše rizično - kaže njezin otac.

Roditelji se nadaju da će uskoro pronaći lijek ili proceduru koja će uspješno izliječiti Libbyno stanje, prenosi Vecernji

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.