navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jugoistok Turske

Šanliurfa: "Grad poslanika" i značajna destinacija u vjerskom turizmu

Šanliurfa, grad na jugoistoku Turske, poznat je i kao "grad poslanika", a ističe se najviše po vjerskom turizmu i kulturnim vrijednostima.

Objavljeno: 24.12.2022. u 11:59
get url
text

{$galerijaFotografija}

Ekipa Anadolu Agency (AA) odlučila je napraviti fotoreportažu o gradu, koji je poznat najviše kao mjesto rođenja poslanika Ibrahima ili Abrahama. Pored ovog grada, na udaljenosti od osam kilometara, protiče rijeka Eufrat.

Riječ "šanli" na turskom jeziku ima značenje "slavan, veliki, dostojanstven" i grad Urfa je dobio ovaj lijepi prefiks 1984. godine, zbog postignuća njenih građana tokom Oslobodilačkog rata u Turskoj.

Vjeruje se da su u Šanliurfi boravili brojni vjerovjesnici kao što su hz. Ibrahim, hz. Ejub, hz. Musa i hz. Šuajb, a u vjerskom turizmu nalazi se na četvrtom mjestu, iza Mekke, Medine i Jerusalema.

Šanliurfu posjećuju i domaći i strani turisti, a najveću pažnju u ovom gradu dobiva mjesto Balikligol, gdje je navodno rođen poslanik Ibrahim.

Posebnu pažnju privlači i kula Urfa, odakle posjetioci grad mogu vidjeti iz ptičije perspektive. U podnožju kule nalaze se kafei smješteni u prirodnim pećinama u kojima turisti mogu popiti kafu svojstvenu tom području.

Posjetioci mogu vidjeti i mjesto imena, "mjesto strpljenja", na kojem je prema predajama Ejub a.s. bio podvrgnut različitim patnjama.

Po prirodnim ljepotama ističu se i Halfeti, Bozova i Birecik. Prilikom izgradnje brane Birecik, mjesto Halfeti je djelomično ostalo pod vodom. Na ovom mjestu nalaze se različiti vjerski objekti kao što su crkva, manastir, kao i mnoge druge historijske građevine. Posjetioci ih mogu obići i čamcem koji plovi duž cijele obale, što je nezaboravno iskustvo.

Kroz mjesto Birecik protiče rijeka Eufrat, koja protiče predstavlja stanište za različite autohtone vrste ptica. Izletnici ovdje mogu pronaći brojna mjesta na kojima mogu uživati u ljepoti prirode i družiti se.

 

Šanliurfa, Grad poslanika - 24. 12. 2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow