open-navfaktor-logo
search
Član CIK-a
Šantić: Indikativno je da na ovim izborima imamo povećan broj birača
Član Centralne izborne komisije BiH (CIK) Ahmed Šantić kazao je danas da su još prije nekoliko mjeseci tražili sastanak s Tužilaštvom BiH kako bi raspravljali o mogućim manipulacijama u izbornom procesu, posebno u vezi birača koji žive van BiH, ali da još nisu dobili adekvatno objašnjenje zašto sastanak nije održan.
08.10.2020. u 18:07
get url
text

To je izjavio novinarima na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se raspravljalo o Izvještaju o provođenju zakona iz nadležnosti CIK-a u 2019. godini.

- Svaki dan kad dobijemo određene prijave u smislu obrazaca za glasanje putem pošte, naša zakonska obaveza je da, ako utvrdimo da ima elementa za krivičnu odgovornost, kompletne spiskove šaljemo nadležnim tužilaštvima - naglasio je Šantić.

Izrazio je nadu da će se sva tužilaštva i agencije zaista uključiti u izborni proces, jer smatra da ima elemenata da se određene radnje procesuiraju. Podsjetio je da su na prethodnim izborima imali oko 80.000 prijava.

- Obaveza političkih partija je da animiraju što više birača za njihove programe i naravno da u taj kontigent ulaze i birači koji glasaju putem pošte. Ali je zaista indikativno da na ovim izborima imamo povećan broj birača - istakao je te dodao da CIK nije sudjelovao u animaciji birača da glasaju putem pošte.

Očito je, smatra on, da su određene skupine iskoristile mogućnost da dođu do ličnih dokumenata birača i da jednostavno iskoriste njihovo pravo na glasanje.

- Problem je za nas kako utvrditi autentičnost i vjerodostojnost svih tih prijava kada imate adrese na kojima živi i po 20 osoba, a to je neka pekara ili mesnica - zaključio je Šantić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.