open-navfaktor-logo
search
Gušit ćemo se i dalje
Šantić: Nema promjene vremena, barem one koja bi donijela bolji kvalitet zraka
Nažalost, ponavlja nam se sve ono što smo imali prethodnih godina. To znači da ćemo do kraja januara i u februaru imati ovakvo vrijeme, osim ako ne bude kratkotrajnih epizoda koje će donijeti vjetar ili padavine, ali to u ovom trenutku nije izgledno, kaže meteorolog 
17.01.2020. u 12:06
get url
text

Stanovnici Sarajeva, ali i nekih drugih bosanskohercegovačkih gradova, gušit će se i u naredenim danima.

Promjene vremena, barem neke drastičnije, koja bi utjecala na kvalitet zraka, nema, a tu informaciju jutros nam je kazao Damir Šantić, meterolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

- Sutra uvečer bit će kiše u Hercegovini i Krajini, ali u Sarajevu vrijeme ostaje isto kao i prethodnih dana. Mogla bi u subotu uvečer biti po koja pahulja, ali to neće donijeti nikakvu drastičnu promjenu, odnosno neće "otjerati" zagađen zrak koji nas je poklopio. U nedjelju ili ponedjeljak moglo bi biti malo vjetra, bez, ponavljam opet, drastičnije promjene zagađenosti zraka – kaže Šantić.

Kada je riječ o temperaturama, one će se navodi naš sagovornik, tokom vikenda te prvog dana naredne sedmice u glavnom gradu BiH kretati od minus dva do jedan stepen, a u ostatku zemlje oko minus jedan stepen Celzija.

- Nešto toplije bit će na jugu zemlje, gdje će se živa u termometru penjati do 11. podioka - dodaje Šantić.

Nakon blage i kratkotrajne promjene, kako navode u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, stabilizacija vremena očekuje se ponovo od utorka naredne sedmice.

- Stabilizacija vremena ponovo donosi lošu prognozu, a to znači da ćemo od utorka do kraja naredne sedmice imati opet ovakvo vrijeme. Nažalost, ponavlja nam se sve ono što smo imali prethodnih godina. To znači da ćemo do kraja januara i u februaru imati ovakvo vrijeme, osim ako ne bude kratkotrajnih epizoda koje će donijeti vjetar ili padavine, ali to u ovom trenutku nije izgledno. Ono što sa sigurnošću mogu kazati da će mart donijeti bolje vremenske uvjete - zaključio je Šantić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.