open-navfaktor-logo
search
Brazilac sa Grbavice
Santos Rodrigues Clerismario: Nemam djevojku, ćevapi su mi top, navijači Želje su vatreni kao u Brazilu
Brazilac Santos Rodrigues Clerismario novi je ljubimac navijača Željezničara.
31.07.2022. u 10:05
get url
text

U dvije dosadašnje utakmice u plavom dresu pobrao je simpatije navijača prodorima, naročito u duelu sa Zrinjskim. Dvadesetjednogodišnji fudbaler 27. jula je proslavio rođendan. Na Grbavicu je došao iz Rudara iz Prijedora, a prije njega je igrao za Borac iz Dubice. Rođen je u brazilskom Valenteu, a prve fudbalske korake je napravio u Fluminenseu. Prije BiH u Evropi je igrao u Hrvatskoj i nastupao je za Dubravu iz Zagreba.

Njegov fudbalski uzor je Oelilton Araujo dos Santos, koji je poznat kao Etto, a ima velike zasluge što je Santos došao iz Brazila u Evropu.

- Drago mi je što sam tu u Želji i sve je super. Dolazak ovdje je velika promjena u mom životu. U Rudaru sam bio godinu. Željo je za mene najveći klub u Bosni i Hercegovini. Igrači su super, dobro smo se upoznali. Najviše se družim sa Amarom Drinom, mladim stoperom, i Lukom Malićem, lijevim bekom. Imam tu još jednog prijatelja sa kojim sam igrao u Rudaru, a on sada živi u Sarajevu. Pričao sam neki dan sa Josephom Amoahom i kaže da hoće da dođe u Željezničar. Ovo je za njega također najveći klub. Kaže da će mu biti bolje jer i ja sam tu i igram, a nas dvojica možemo napraviti veliku promjenu na Grbavici - kaže Santos Rodrigues Clerismario.

Sarajevo mu se dopada kao grad, stadion na kojem igra i uopće kultura koja je potpuno drugačija od one iz koje je došao.

- Svaki dan saznajem nešto novo i upoznajem se sa običajima vaše kulture. To mi je baš lijepo. Etto je moj menadžer i on je iz Brazila, ali već 15 godina živi u Zagrebu. Kada sam bio u Zagrebu, svaki dan poslije treninga smo pričali na vašem jeziku i vježbali, tako da sam ga dobro savladao. Prvo sam naučio da kažem "kako si", "dobar dan" i "dobro veče". On mi je govorio da je bolje da što prije naučim jezik, kako bih se mogao sporazumijevati na terenu i treninzima. Teško mi je reći jesu li ljepše Bosanke ili Brazilke. Još nemam djevojku, ali nikad se ne zna - nastavlja brzonogi Brazilac.

Navikava se i na našu domaću kuhinju, a za ćevape kaže da su "top".

- Kao što sam rekao, prija mi drugačija kultura, sve je novo i sviđa mi se jer toga nema u Brazilu. Temperature su sada kao da sam u Brazilu i meni to odgovara, mogu normalno trenirati, šetati po gradu. Ne volim zimu. U Brazilu kada su temperature 23 ili 24 stepena, to je hladno. Bit će mi teško kada dođe zima, ali tu sam već treću godinu, pa sam se malo i navikao. Ovdje ima dosta mojih sunarodnjaka, ja ih znam oko pet. Jedan živi u Lukavici i tamo igra u drugoj ili trećoj ligi, nisam siguran - govori Santos.

{$galerijaFotografija}

Za navijače Željezničara kaže da su vatreni i strastveni kao oni iz Brazila.

- Kada smo igrali protiv Leotara, ušao sam na teren i tada sam odmah shvatio kakvi su navijači. Pjevali su, vikali… Nadam se da će im se svidjeti moje igre, a ja ću se truditi da budem odličan - ističe mladi fudbaler.

Santos u Brazilu ima veliku porodicu, dvije sestre i brata.

- Jedna sestra je starija od mene i ima 25 godina, a druga je desetogodišnjakinja. Imam i polubrata iz drugog braka mog oca koji ima 17 godina. Za Novu godinu sam bio u Brazilu nakon tri godine. U Zagrebu sam bio godinu, pa dvije godine u BiH, a kući nisam mogao da idem zbog situacije sa koronom. Devetnaest dana sam proveo sa familijom, bratom, sestrama. Najvjerovatnije da ću narednu pauzu opet iskoristiti da odem kući - sretan je Brazilac.

Kako kaže, brazilski dječaci maštaju da igraju fudbal i život nastave u Evropi. Jedan od njegovih uzora iz dječačkog doba je Ronaldinho.

- On je iz Brazila i želio sam da igram poput njega. Svakodnevno sam ga gledao kako igra na YouTubeu. Igram na istoj poziciji na kojoj je i on igrao i imam istu brzinu. On je bio odličan igrač. Gledao sam samo šta radi na terenu, a njegov život van terena me nije zanimao. Za mene je najbolji igrač. Moja želja je da ostanem u Želji dvije-tri godine, a poslije, nikad se ne zna, možda zaigram i u Barceloni. Život se brzo mijenja, prije godinu sam bio u Rudaru, a sada sam u velikom klubu u BiH - govori na kraju harizmatični Brazilac.

Santos Rodrigues , 26.07.2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.