Radi potpunog i tačnog informisanja javnosti Tužilaštvo Kantona Sarajevo oglasilo se saopćenjem za javnost povodom dešavanja na današnjem suđenju u predmetu protiv optuženih Ljube Seferovića i Bekrije Seferovića zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa. 

Saopćenje Tužilaštva u nastavku prenosimo u cijelosti: 

Nakon što je dana 15.11.2019 godine održan glavni pretres na kojem su saslušani vještaci Centra za vještačenje i procjenjivanje "Zenit" iz Banja Luke, ovo Tužilaštvo je u istom predmetu zaprimilo nalaz i mišljenje Instituta za forenziku i projektovanje, po sudskom vještaku za oblast mašinstva i saobraćaja doc. dr. Ištvan Bodolo, dipl. inž. iz Novog Sada.

Upoređujući njegov nalaz i nalaz "Zenita", vidljivo je da je Ištvan Bodolo i u svom nalazu naveo da je izlazio na lice mjesta, te je potom uradio nalaz sa elementima koji su u odlučujućem dijelu identični nalazu Centra za vještačenje i procjenjivanje "Zenit", samo sa različitim zaključkom u pogledu postojanja saobraćajne nezgode.

O navedenom je upoznata Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, te je formiran i predmet u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu u cilju utvrđivanja kako je moguće da nalaz i mišljenje radi i vještak iz Novog Sada koji nije određen naredbom suda, koji nije naveden kao član ekspertnog tima, a koji je na osnovu sadržine sudskih spisa utvrdio da se u konkretnom slučaju radi o saobraćajnoj nezgodi.

VEZANI TEKST - Donio dokument bez potpisa, pečata i datuma: Kreštalica tvrdi da je nalaz Zenita plagijat

Zbog navedenih informacija, Tužilaštvo je uložilo prigovor zakonitosti izvođenja dokaza nalaza i mišljenja Centra za vještačenje i procjenjivanje "Zenit" jer smatramo da je nalaz Ištvana Bodola korišten prilikom izrade nalaza "Zenita" sa prilagođavanjem zaključaka, zbog čega je:

- Sudu predložilo da nakon što izvrši uvid u dostavljeni nalaz i mišljenje vještaka saobraćajne struke Ištvana Bodolo ispred Instituta za forenziku i projektovanje, odredi novo vještačenje shodno odluci Vrhovnog suda FBiH izvan Bosne i Hercegovine radi pravičnog postupanja u ovom predmetu;

- Da kao dodatni dokaz pozove Ištvana Bodola radi pojašnjenja svog učešća u izradi nalaza i mišljenja, te posjedovanja dokaza na osnovu kojih je dao svoj nalaz i mišljenje;

- Da shodno odredbi člana 15. stav 2. ZKP F BiH Sud od Tužilaštva BiH zatraži eventualne dokaze do kojih je Tužilaštvo došlo povodom ovog predmeta vođenjem istrage, a koji dokazi bi eventualno mogli utjecati na donošenje sudske odluke, kako one koje terete optužene tako i one koje im idu u korist.