open-navfaktor-logo
search
Zamjena za Artetu
Sarađivali u klubu koji je finansirao narkokartel: Guardiola svog "učitelja" imenovao pomoćnikom
Pep Guardiola, jedan od najboljih fudbalskih trenerskih današnjice, igračku karijeru je završio u ljeto 2007. godine i to u redovima meksičkog tima Dorados de Sinaloa.
05.06.2020. u 13:21
get url
text

Prvo na šta obični laik pomisli kada spomenete Sinalou su droga, narkotici i narkokarteli.

Upravo je jedan od najpoznatiji svjetskih narkokartela sa sjedištem u ovom meksičkom gradu finansirao je Doradose, tim u kojem je Pep okončao aktivnu igračku karijeru.

Posljednje dane igraće karijere današnji menadžer Manchester Cityja proveo je pod komandnom palicom Juan Manuela Lilla, španskog stručnjaka koji je jedan od pionira poznate tiki-take.

Pep je još kao igrač počeo da uči od Lilla, a nakon epizode u Meksiku obojica su se vratila u Španiju.

Guardiola je ušao u trenerske vode, dok je Lillo u međuvremenu bio trener Real Sociedada, Almerije, Millonariosa (Kolumbija). Nakon toga je radio kao pomoćnik Joergeu Sampaoliju u reprezentaciji Čilea i kasnije u Sevilli.

Posljednje angažmane imao je u japanskom Vissel Kobeu i kineskom Huanghaiju, a sada će mu se put ponovo ukrstiti s bivšim učenikom.

Ipak, ovoga puta "učitelj" Lillo će asistiratu učeniku Guardioli. Iskusni španski stručnjak je nakon odlaska Artete bio u potrazi za prvim pomoćnikom, a nakon što ga je odbio Vincent Kompany, pričalo se o Xabiju Alonsu.

Izbor je na kraju pao na Lilla, čiji se pogledi na fudbal itekako poklapaju s Guardiolinim koji ga oslovlja sa "učitelj".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.