Grad Sarajevo će postati bogatiji za još jednu atrakciju kao rezultat saradnje glavnog grada Bosne i Hercegovine i kineskog grada Tianjin.

Naime, u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" u općini Novi Grad, započela je izgradnja vrlo atraktivnog kineskog paviljona koji će obogatiti sadržaje ovog posjećenog okupljališta Sarajlija.

-Projekt je nastao kao dio sporazuma između Sarajeva i kineskog grada pobratima. U svrhu promocije i očuvanja baštine, Grad Sarajevo će jednom od važnijih privrednih i ekonomskih centara Kine, pokloniti repliku sarajevskog Sebilja. Planirano je da Sebilj bude postavljen u jedan od najposjećenijih parkova u ovom gradu, kojeg godišnje posjeti više od četiri miliona ljudi. Odlučili smo na ovaj način dati svoj doprinos da se obogate sadržaji u najvećem sarajevskom parku "Safet Zajko" - saopćio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ističe da će kineski paviljon dodatno uljepšati i upotpuniti sadržaje Centra "Safet Zajko", a sama izgradnja paviljona već je atrakcija za posjetioce. Paviljon je tradicionalna kineska arhitektura s originalnim konzolama i raskošno ukrašenim krovom.