Sarajevo domaćin Prvog kongresa porodične medicine u BiH

objavljeno: 17.04.2018. u 12:36

Sarajevo će od 19. do 21. aprila biti domaćin Kongresa porodične medicine, prvog ovakvog tipa u našoj zemlji, koji će, pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, okupiti eminentne stručnjake iz BiH te devet zemalja regije i svijeta.  

Organiziraju ga dva udruženja - Udruženje doktora porodične medicine FBiH i Udruženja doktora porodične medicine RS.

Kongres se održava pod motom: "Porodična medicina - bolja zdravstvena zaštita" i puno je naučnih dokaza za ovu tvrdnju.

Naime, u zemljama ili sredinama gdje je dobro razvijena porodična medicina bolja je prevencija i menadžment hroničnih nezaraznih oboljenja, manje je posjeta hitnim medicinskim službama, manji je broj hospitalizacija i manji su troškovi liječenja. Jedino porodični ljekari pružaju svojim pacijentima kontinuiranu zdravstvenu zaštitu i to putem promocije zdravlja, prevencije, rane dijagnostike, liječenja, rehabilitacije, kućnog liječenja, i na kraju palijativne njege.

Na Kongresu će biti predstavljeno više predavanja, odnosno radova kroz oralne i poster prezentacije, a obuhvatat će planirane teme:

- Zdravstveni problemi starijih pacijenata
- Djeca i adolescenti – prevencija i bolesti
- Efekti zagađenja zraka na zdravlje
- Kvalitet menadžmenta hroničnih bolesti
- Informacione tehnologije u porodičnoj medicine.

Kako nam je kazao Arman Šarkić, glasnogovornik JU "Dom zdravlja" Kantona Sarajevo, teme, kojima će se učesnici ovog stručnog skupa baviti, pažljivo su birane kako bi se odgovorilo na trenutne probleme sa kojima se suočavamo.

- Prijavljene su 62 usmene prezentacije, 32 poster prezentacije, tri stručne radionice, a pozvano je 20 predavača koji će ponuditi savremene informacije, poglede i rješenja na izabrane teme. Prvi put je organiziran izbor najboljih slučajeva iz porodične medicine na koji se javilo 45 učesnika. Eminentni žiri izabrao je 10 najboljih koji će imati priliku da budu prezentirani na kongresu u posebnoj sesiji. Jedna sesija posvećena je i najboljim specijalizantskim projektima iz svih edukativnih centara. Osim toga, medicinske sestre i tehničari iz porodične medicne imat će priliku da predstave i svoje radove – kazao nam je Šarkić.

Među brojnim stručnjacima, na Kongresu će biti i predavači iz SAD-a, među kojima su i stručnjaci za aerozagađenje i njegov utjecaj na zdravlje ljudi.

Putem videa učesnicima skupa obratit će se prof. dr. Geoffrey Hodgetts sa Queen's University u Kanadi, koji je implementirao porodičnu medicinu u FBiH.

Naglasimo i to da su organizatori u ovaj događaj željeli uključiti i studente medicine i zdravstvenih fakulteta.