Sarajevo: Hoće li se zbog redukcija vode pomjeriti i termin jeftine struje

Objavljeno: 12.10.17 u 20:39 Autor: M. A.

Građani Sarajeva, pored toga što su osuđeni na noćne, a nerijetko i na dnevne redukcije vode, upravo zbog njih uskraćeni su i za korištenje jeftine struje.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Jeftinija tarifa korištenja električne energije trenutno je na snazi od ponedjeljka do subote od 23 do 8 sati, tačno u onom periodu kada većina stanovnika Kantona Sarajevo nema nikako vode. Jeftina struja za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila na snazi je i od 14 do 17 sati, međutim ni tada je mnogi ne mogu koristiti jer često i u tom terminu zbog popravki kvarova ostaju bez vode.

Veliki broj građana među kojima su penzioneri i građani lošijeg imovinskog stanja, osim nedjelje, bi i u tom vremenskom periodu upalili bojlere, mašine za veš, suđe ili obavljali neke druge kućanske poslove kako bi uštedjeli, međutim zbog nedostatka vode to nisu u mogućnosti. Tako struju troše u periodu kada se ona obračunava po velikim, skupljim, tarifama i plaćaju uvećane račune.

Dakle, Sarajlije su prinuđene plaćati vodu koju nemaju, a uskraćena im je i mogućnost po kojoj bi mogli imati manje troškove za struju.

Zbog toga i “činjenice da je korištenje jeftinije tarife električne energije postalo potpuno besmisleno i skoro pa nemoguće”, Kantonalni odbor SDP BiH prije dva dana uputio je zahtjev premijeru KS Elmedinu Konakoviću da odmah uputi prijedlog Vladi FBiH za izmjenu Odluke o utvrđivanju prijedloga cijena usluge JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo u cilju promjene režima obračuna utrošene električne energije po jeftinijoj tarifi koji bi bio usklađen sa redukcijama vode u Sarajevu.

- Ova izmjena bi se trebala odnositi isključivo na Sarajevo čiji građani nemaju vodu u pomenutom periodu. Naravno, najbolje bi bilo kada redukcije vode ne bi postojale ali obzirom da je realnije da aktuelna vlast ukine i ovo malo vode, u interesu građana Sarajeva zahtijevamo da makar uvedu jeftinu struju u periodima kada vode ima. Tražimo hitno donošenje ove odluke – naveo je predsjednik KO SDP BiH Damir Mašić.

Zastupnici i ostalih opozicionih stanaka u Skupštini KS također su govoreći o vodosnabdijevanju u Sarajevu više puta isticali i problem nemogućnosti korištenja jeftine struje, te tražiili njegovo rješenje.

Međutim, premijer KS Elmedin Konaković, koji i dalje stoji pri tvrdnjama da će redukcije prestati na ljeto sljedeće godine, po pitanju mogućnosti usklađivanja jeftine struje sa periodom kada nisu na snazi redukcije vode, još se nije oglasio. Odgovor na pitanje da li je ovakva opcija uopće moguća tražili smo i od direktora Elektroprivrede BiH Bajazita Jašarevića, ali ga nismo dobili.

Bivši direktor ovog javnog preduzeća Amer Jerlagić smatra da bi Elektroprivreda BiH u ovakvoj situaciji trebala dati takvu mogućnost građanima Sarajeva.

- Tržište električnom energijom je potpuno otvoreno. U ovom momentu svaka od elektroprivreda bi morala ponuditi klijentima i drugačije tarifne stavove koji su propisani po sadašnjim procedurama. Postoji ambijent i prostor da se, ukoliko se želi, u pojedinim dijelovima države može izaći u susret građanima. Naravno, elektroprivrede bi trebale da urade neke svoje računice, metodologije da vide ima li prostora za takvo nešto, ali kako je tržište otvoreno ja smatram da ima prostora da se razmišlja i o takvim stvarima. Kada imamo ovakve situacije, kakve su mjesecima u Sarajevu, a Sarajevo je je danas jedan od najvećih potrošača kada su u pitanju domaćinstva, ne vidim razloga zašto neko u Elektroprivredi BiH ne bi ponudio i takav model – kazao je Jerlagić za Faktor, te dodao da postoje neke države u kojima u toku dana postoje čak i tri tarifna stava, te da ne vidi zašto tako nešto ne bi bilo moguće i kod nas.