open-navfaktor-logo
search
Takmičenje u nauci
Sarajevo Innovations Festival 2022 realizovan uz podršku Telemach Fondacije
Proteklog vikenda se u hotelu Europa u Sarajevu, održala šesta smotra studentskih naučno-istraživačkih radova, Sarajevo Innovations Festival čiju je realizaciju podržala Telemach fondacija! Devet sjajnih ekipa koje su sačinjavali studenti tehničkih fakulteta, te čak i posebno talentovani učenici srednjih škola, odmjerili su snage u nauci. Najuspješnijima su podijeljene nagrade u vrijednosti od 2400 KM.
16.11.2022. u 12:53
get url
text

Među prezentiranim projektima nalazili su se brojni zanimljivi poput firebot-a (robota koji ulazi u požar i šalje informaciju vatrogascima te u može komunicirati sa unesrećenim i spasiti im život tj. provesti ih kroz sigurno područje), zatim smo imali inovativni saobraćajni znak, koji limitira brzinu vozača, robotsku ruku koja slaže robu, robot čistača podnih površina, te zdravstveni projekat za dijagnsotiku upale upluća, istakli su iz STELEKSA.

Festival je održan u organizaciji Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu - STELEKS, čiji rad podržava Telemach fondacija kao glavni partner ove manifestacije. Ove godine stručni žiri činili su akademik profesor doktor Almir Badnjević, docent doktor Almir Salihbegović, te Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

{$galerijaFotografija}

Najuspješniji studenti na Festivalu bili su  Faris Mehmedović, student pete godine master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu koji je osvojio prvo mjesto, studenti Univerziteta u Nišu, Nikola Stojiljković, Nikola Milenković i Hristina Todorović, kao drugoplasirani, te Isnam Vrce, student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, kao trećeplasirani, koji je ujedno  osvojio počasnu nagradu "Dr. Branislava Peruničić".

- Vrijedi spomenuti da su i ostali učesnici ostvarili izuzetno dobre rezultate i jedno nezaboravno iskustvo koje će, sigurni smo, pamtiti zauvijek. Neki od studenata su ostvarili važne konekcije koje će im pomoći pri nadogradnji njihovih projekata - kažu iz STELEKS-a.

Sarajevo Innovations Festival
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.