Sarajevo: Izgrađena ograda oko šehidskog mezarja u Buča Potoku

Objavljeno: 17.02.17 u 15:20

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić obišao je sa saradnicima, predstavnicima Udruženja šehida i poginulih boraca i Savjeta mjesne zajednice radove na šehidskom mezarju Buča Potok, gdje je pri kraju izgradnja ograde oko mezarja.

- Općina je u prošlogodišnjem budžetu osigurala sredstva za izgradnju zida i ograde oko mezarja u kojem je ukopano 550 šehida. Oni su dali svoje živote za odbranu općine Novi Grad i države BiH.  Naša dužnost i obaveza je da ih se sjećamo, da obilježavamo značajne datume i  staramo se o svim mezaristanima na području naše općine i prostoru oko njih - rekao je načelnik Efendić.

U ime porodica šehida Druge viteške motorizovane brigade Sado Šatrović, predsjednik istoimenog Udruženja, zahvalio je Općini Novi Grad koja je u kratkom roku završila projekat.

- Druga viteška motorizovana brigada je gravitirala na ovom području tako da je najveći broj šehida upravo ovdje našao svoj vječni smiraj, ali tu je veliki broj šehida i iz drugih novogradskih brigada. Veliki je značaj da je mezarje ograđeno. Ovo je primjer ostalim općinama kako se trebaju održavati mezarja - rekao je Šatrović.

Ograđivanje mezarja inicirale su porodice poginulih boraca i mještani u saradnji sa mjesnim imamom džamije koja se nalazi u blizini Nijazom ef. Čakarom, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.