open-navfaktor-logo
search
Odlazak humanitarke
Sarajevo plače za Tetkom Zilhom: Oni koji su je poznavali, znaju ko je bila, oni koji nisu, znaju šta je radila
Vijest da je Zilha Šeta, poznatija kao Tetka Zilha, preminula, rastužila je sve građane glavnog grada jer je otišao jedan od njegovih simbola. 
01.10.2021. u 12:34
get url
text

I u Narodnoj kuhinji Stari Grad, gdje je mnogo puta dokazana i nagrađivana humanitarka radila i s osmijehom i lijepom riječi dočekivala siromašne i gladne, danas vlada tišina i muk.

VEZANI TEKST - U Sarajevu preminula Tetka Zilha, decenijama je pomagala ugroženim i u najtežim vremenima

Radnici su u nevjerici jutros primili vijest o smrti drage im Zilhe. I korisnici Narodne kuhinje koji od jutros dolaze po svoje obroke, s tugom i u šoku prihvataju ovu tužnu informaciju jer nema više njihove majke i dobročiniteljke. Kako kažu, ništa više neće biti isto.

Armis Mašić Arap, koji vodi Art kuću sevdaha, ističe da je sada ova ulica pusta.

- Nafaka je istekla, prijatelju. Tetka je bila hronični bolesnik. Imala je visok šećer i pritisak i ta pretilost bili su otežavajući faktor. U subotu je otišla u bolnicu i jutros je, nažalost, preselila. Otišla je sirotinjska majka, majka svih nas, majka Bosne. Mislim da ćemo tek vidjeti i saznati ko je bila Tetka Zilha. Oni koji su je poznavali, znaju ko je bila, oni koji nisu, znaju šta je radila. Ono što je ona radila, mislim da se neće ponoviti – rekao je, između ostalog, Armis Mašić Arap.

Nedžad Šeta koji vodi obližnji ugostiteljski objekat jedva je zadržavao suze.

- Tužna vijest. Tu sam godinama. Bila je majka za svakoga, veliki humanitarac i čovjek. Skrhan sam od boli. Pomagala je svakome i nikada nikog nije vratila. Bila je ljudina – kaže Nedžad Šeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.