Sarajevo: Potpisani prvi ugovori o povoljnom finansiranju kantonalnih firmi

Objavljeno: 21.12.16 u 20:18

U organizaciji i uz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, ugovore o finansiranju prva četiri privredna subjekata koja djeluju na području Kantona Sarajevo potpisali su danas direktor sektora za pravna lica Bosna Bank International Edin Brkić s predstavnicima firmi Bloc d.o.o. Sarajevo, MDG International d.o.o., Mostarlić d.o.o. Sarajevo i Zdravstvene ustanove Poliklinika „Atrijum“.

Detalj sa potpisivanja ugovora
Detalj sa potpisivanja ugovora

Potpisivanju je prisustvovao ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, koji je ovom prilikom istaknuo da je današnjim potpisivanjem i zvanično započela realizacija Projekta „40 miliona za privredu KS“.

Riječ je o firmama kojima su odobrena finansijska sredstva po povoljnim uvjetima sa subvencioniranom profitnom maržom i dodijeljena na osnovu Javnog poziva i Ugovora o poslovnoj saradnji između Ministarstva privrede KS i Bosna Bank International d.d. Sarajevo. Na pomenuti Javni poziv zainteresirani subjekti male privrede mogu se prijaviti do kraja tekuće godine.

Ukupna sredstva za realizaciju danas potpisanih ugovora o finansiranju navedenih subjekata male privrede iznosi 2.505.000 KM, dok će Ministarstvo privrede KS osigurati sredstva za subvencioniranje dio profitne marže od tri procentna poena – saopćeno je iz Press službe KS.

- Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do jedan milion KM, s rokom otplate u zavisnosti od visine kreditnog zahtjeva od 36 do 84 mjeseci. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna kreditna sredstva imaju proizvodne, a posebno izvozno orijentisane djelatnosti - pojasnio je ministar Šabić.

Po njegovim riječima, pravo na sredstva po ovoj kreditnoj liniji ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede i Javnim pozivom.

Ministar Šabić je naveo kako je Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo privrede za narednu 2017. godinu u budžetu  planiralo sredstva za ostvarenje ovog strateškog cilja.

Direktor Brkić je rekao kako je ovo izuzetna prilika za privrednike da realizuju svoje razvojne projekte po veoma povoljnim uslovima i zadrže postojeći ili povećaju broj zaposlenih.

- BBI banka u svojim planovima ima za cilj jačanje privrede BiH i realizacija ovakvih projekata jedan je od načina na koji pomažemo malim i srednjim preduzećima - kazao je direktor Brkić te dodao kako za pomenuti projekt postoji veliki interes privrednika, a do sada je 85 kompanija apliciralo za ova sredstva.

Podsjetio je da je Bosna Bank International d.d. Sarajevo na ovoj liniji finansiranja obezbijedila sredstva u iznosu od 40.890.000 KM.

Jedan od današnjih potpisnika ugovora bio je i direktor Poliklinike "Atrijum" Mirsad Đugum. Ova ustanova na području Kantona Sarajevo egzistira već 18 godina i po riječima direktora ovo je prvi put da su dobili mogućnost da dodatno ulože u razvoj ove zdravstvene ustanove.

- Zdravstvo, zdravstvene usluge i zdravstveni turizam su najbrže rastući sektori u svijetu, a naša država raspolaže svim adekvatnim kapacitetima koji mogu osigurati njihov jak razvojni proces na zadovoljstvo i osiguranika i zdravstvenih radnika - istakao je direktor Đugum, navodi se u saopćenju Press službe KS.