open-navfaktor-logo
search
Tradicija
Sarajevo: Pucnjem iz topa sa Žute tabije ozvaničen početak ramazana, najodabranijeg mjeseca za muslimane
Pucnjem iz topa sa bedema Žute tabije u Sarajevu ozvaničen je početak najodabranijeg mjeseca za muslimane, ramazana.
12.04.2021. u 19:44
get url
text

Zbog pandemije koronavirusa i početak, pucanj iz topa, ali i sve druge aktivnosti realiziraju se u drugačijim okolnostima.

Na tabiji je manje posjetitelja kao ranijih godina, a vjerske aktivnosti u džamijama odvijat će se u skladu sa epidemiološkim mjerama koje su donesene u skladu sa aktuelnom situacijom.

Ramazan je mjesec posta, sustezanja od jela, pića i intimnog odnosa od zore do zalaska Sunca, a kako bi se čovjek približio Stvoritelju. Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Muhammed a.s. u jednom hadisu prenosi poruku Allaha dž. š.: "Svako čovjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagrađujem!" (Buhari i Muslim).

{$galerijaFotografija}

Mjesec ramazan je deveti mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

- Džuma-namaz će se organizirati na način da se klanjaju 4 rekata sunneta, hutba i dva rekata farza i završiti namaskom dovom. Hutbu držati u skladu sa ranijim instrukcijama donesenim od strane nadležnih organa. Imami će namaze u vrijeme jacije organizirati na način da se nakon salavata i ezana formira džemat za izvršenje jacijskog farza (4 rekata), dva rekata sun-sunneta, teravije (4 + 4 rekata) i vitr-namaza (3 rekata) - pojašnjava se u Instrukciji reisa Huseina efendije Kavazovića i dodaje kako se dobrovoljni noćni namazi neće organizirati niti obavljati u džamijskim prostorijama.

Glavni imami će uz saglasnost nadležnog muftije organizirati učenje mukabela, uz poštivanje mjera nadležnih organa, a propis i'tikafa bit će organiziran u džamijama gdje za to postoje uslovi. 

Žuta tabija, 12.04.2021.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.