open-navfaktor-logo
search
Ublažavanje mjera
Sarajevo: Radnje otvorene nakon skoro dva mjeseca, ali nema kupaca
Vrata manjih radnji u Sarajevu otvorena su prije sedam dana, nakon što su zbog širenja nove vrste koronavirusa bila zatvorena oko dva mjeseca.   
12.05.2020. u 14:47
get url
text

Ublažavanjem mjera dozvoljen je rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, i izvan tržnih centara. S radom su počele i pijace tekstilne robe, a u najavi je i otvaranje bašti kafića u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlasnici i prodavači kažu da kupaca nema i da je situacija jako teška, a vlasnici ugostiteljskih objekata pripremaju se za otvaranje bašti i nadaju se boljim danima. Zemka Džino na jednoj sarajevskoj pijaci radi više od 20 godina. Nakon oko dva mjeseca pauze, ponovo je otvorila radnju.

- Situacija je nikakva. Nigdje nikoga po cijeli dan. Nekada prođe koji penzioner, ali šta će oni, samo poželjeli malo da prošetaju. Situacija je loša. Bila je i prije korone, dva mjeseca prije epidemije nismo imali ništa. A sada nas ovo dodatno uništilo - kazala je Džino. 

Kako kaže, ostavila bi ona sve ovo, ali je uložila jako puno u ovaj biznis. 

U jednoj od kazandžijskih radnji na Baščaršiji sreli smo i Mirsada Brkanića, jednog od starih sarajevskih kazandžija koji čuva i njeguje ovaj stari zanat. Njegova radnja jedna je od rijetkih u kojoj se mogu naći isključivo domaći, ručno rađeni predmeti.

- Ovaj posao radim 55 godina, od svoje 12. Zavolio sam ga od malih nogu. U periodu od 55 godina, koliko radim ovaj posao, osim ratnog perioda, nije se nikada desilo da budemo zatvoreni dva mjeseca. Ne zatvoreni jer nemamo posla, nego zbog pandemije virusa - ispričao je Brkanić.

Kako je kazao, radnja je otvorena, ali kupaca nema. 

- Ja se ne nadam nekom poslu, nekom spasu ove sezone. Ne vidim da će biti kretanja ni domaćeg stanovništva ni turista. Jedino je lijepo vidjeti da je nešto barem malo oživjelo. Međutim, 70 posto dućana je zatvoreno, iako nam je dozvoljeno da radimo, ali kome ćemo raditi, osim da pokažemo svijetu da je nešto počelo da živi. Nemaš kome šta prodati, niti te ko šta pita. Ne vjerujem da možemo išta spasiti ovu sezonu - izjavio je Brkanić.

Vlasnici ugostiteljskih objekata pripremaju bašte za dolazak prvih gostiju. 

- Trenutno ne znamo na čemu smo. Iskoristili smo ovo vrijeme pauze da osvježimo naše prostore. Niko ne zna šta očekivati poslije ovoga. Nadamo se najboljem - rekao je Alem Džinović, vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Sarajevu. 

Nada se i da će sa radom početi do kraja sedmice.

- Stanje se smiruje. Jako teško će se biti pridržavati mjera jer ne možemo 100 posto utjecati na naše goste. Vidjet ćemo - poručio je Džinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.