Sarajevo: U akciji FUP-a uhapšeni direktor Direkcije za puteve KS i njegov pomoćnik

Objavljeno: 19.02.18 u 15:59 Autor: M. M.

Pripadnici Federalne uprave policije danas su, pod nadzorom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva u akciji kodnog naziva "Balkan", uhapsili direktora Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Nermina Drndu, te njegovog pomoćnika Hajrudina Djedovića, potvrđeno je za Faktor iz Tužilaštva KS. 

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

Kako nam je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, riječ je o istrazi koju Tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji sa Federalnom upravom policije provode još od juna prošle godine.

- Uhapšeni se sumnjiče da su od sredina 2016. do kraja 2017. godine, od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri posto novca od naplaćenih faktura - potvrdila nam je Bavčić. 

Oni se sumnjiče za krivična djela primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja i ovlaštenja, te krivotvorenje isprave.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na šest lokacija na području Kantona Sarajeva, i to dva stambena objekta i četiri službene prostorije, kao i privatni sefovi u banci.

- Radi se o licima koji su u svojstvu odgovornih lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tokom 2017. i 2018. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih lica više privednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze sa izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi istim obezbjedili poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija - navodi se u saopćenju FUP-a.

Prilikom pretresa, do sada su privremeno oduzeti računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Po okončanju pretresa izvršit će se kriminalistička obrada nad uhapšenima, nakon čega će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pružala je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.