Sarajevo: U "Trci za demokratiju- 15. juli" pobijedili Olivera Jevtić i Samuel Naibei

Objavljeno: 15.07.17 u 11:44 Autor: M. Ču.

Prva "Trka u čast demokratije-15. juli" u organizaciji Udruženja Marathon Sarajevo i Turske ambasade u BiH, a uz pomoć pokrovitelja, upriličena je danas na Vilsonovom šetalištu u bh. prijestolnici.

“Trka za demokratiju – 15. juli" manifestacija je kojom je obilježen dan kada je u Turskoj osujećen pokušaj državnog udara na demokratiju, a ujedno je i odavanje počasti i podsjećanje na 248 šehida demokratije, građana Turske koji su izgubili živote tokom pokušaja udara.

- Ovo je podsjećanje na odbranu demokratije i otpora koji su pružili građani Turske. Danas zajedno sa građanima BiH organiziramo trku u čast demokratije, trku u čast mira, i zahvalio bih svim insitucijama, udruženjima i kompanijama koji su dali svoj doprinos i podršku da se trka održi, a posebno bih zahvalio premijeru Kantona Sarajevo, Elmedinu Konakoviću koji je došao da nas podrži- istakao je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç.

Kantonalni premijer Konaković je istakao zadovoljstvo što je imao priliku pridružiti se i dati podršku kako je kazao, značajnoj manifestaciji kakva je "Trka u čast demokratije".

- Netom nakon prošlogodišnjih dešavanja posjetio sam Republiku Tursku, tačnije sedam dana poslije, i uvjerio sam se šta se zaista dešavalo bez obzira na svu skepsu i različita tumačenja takozvanih demokratskih centara. Tamo je turski narod zaista doživio jedan opasan napad na njihov sistem, na legalno i legitimno izabranu vlast i opet su pokazali snagu, a pogotovo na način da su sami odbranili svog predsjednika i državu, i tako održali lekciju iz demokratije cijelom svijetu a i BiH – naglasio je.

Na kratkoj i društveno odgovornoj "Trci u čast demokratije-15. juli“ od 3,5 km, koja je startala ispred Ambasade Republike Turske, učešće je uzelo više stotina građana naše zemlje, regije, ali i svijeta.

Najbolji su nagrađeni vrijednim nagradama. Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji, zlatnu medalju, pehar, novčanu nagradu i kartu Turkish Airlinesa osvojila je Olivera Jevtić iz Srbije, drugo mjesto i srebrenu medalju dobila je Lusija Kimani, a treće mjesto i bronzana medalja otišla je u ruke Jeleni Kostuić.

Prvo mjesto, zlatnu medalju, pehar, novčanu nagradu i Turkish Airlines kartu u muškoj konkureniciji osvojio je Kenijac Samuel Naibei, drugo mjesto i srebrenu medalju Srđan Samardžić, a treće i bronzanu medalju, Uroš Gutić.

Prije proglašenja pobjednika uručeno je i 10 invalidskih kolica bh. građanima.