Sarajevo: Uhapšen Amir Zukić

Objavljeno: 17.02.17 u 17:30

Po nalogu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, pripadnici MUP-a KS su danas u Sarajevu uhapsili Amira Zukića, generalnog sekretara SDA, zbog korupcije pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Amir Zukić FOTO: ARHIV
Amir Zukić FOTO: ARHIV

Potvrdila je ovo za Faktor Azra Bavčić, glasnogovornica sarajevskog Tužilaštva.

Zukić je, kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu uhapšen u nastavku akcije "Bosna".

Na teret mu stavljaju krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, primanje dara ili drugih oblika koristi i trgovina utjecajem.

Pored Zukića je, uhapšen je i njegov vozač Seid Fazlagić, zbog krivičnog djela pomoć osumnjičenom nakon počinjenog krivičnog djela. 

Zukić i Fazlagić trenutno se saslušavaju u službenim prostorijama MUP-a KS, nakon čega će biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Nakon njihovog ispitivanja, tužilac će se odlučiti da li će za njih eventualno zatražiti mjeru pritvora. 

U avgustu pošle godine, u sklopu predmeta "Bosna" uhapšeni su izvršni direktor za distribuciju "Elektroprivrede BiH" Esed Džananović, glavni tehničar ORL odjela u KCUS-a Safet Bibić, kao i umirovljeni tuzlanski poštar Ramiz Karavdić, te Nedžad Trako i njegov sin Senad Trako, zastupnik BPS-a Sefer Halilović u Skupštini ZDK.

Kako je tada saopćeno iz Tužilaštva, oni se terete da su, kao kriminalna grupa, zahtijevajući novac ili druge oblike koristi, određene osobe zapošljavali u javna preduzeća, odnosno u zdravstvene i školske ustanove u FBiH.

U akciji su tada pretreseni objekti na više lokacija među kojima i prostorije zgrade "Elektroprivrede" u Sarajevu.

Nakon savjetovanja u Vijećnici, oko revizije tužbe protiv Srbije, na novinarsko pitanje da prokomentira hapšenje Zukića, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kratko je kazao je da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv.

- Moramo vjerovati našem pravosuđu, pričat ćemo o tome u narednim danima - rekao je Izetbegović.