Sarajevo uz Srebrenicu: Na ulicama grada sve u znaku sjećanja na genocid

objavljeno: 11.07.2018. u 12:41

Na ulicama glavnog gada BiH danas je sve u znaku obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. 

U sarajevskim kafićima i ljetnim baštama nema muzike i posjetioci na televizorima prate prijenos komemoracije iz Potočara, na vozilima gradskog prijevoza istaknuti su srebrenički cvijetovi koji u spomen sjećanja na žrtve nose i brojni Bosanci i Hercegovci, ali i turisti koje smo zatekli u glavnom gradu BiH.

Na velikim ekranima SCC-a i BBI Centra stoje poruke posvećene Srebrenici.

- Ljudi stalno kupuju Cvjetove Srebrenice, a najviše turisti - kazala nam je Edina Hadžić iz Udruženja Gračaničko keranje, koje prave Srebrenički cvijet.

Anel Bajramović i Nermin Kumarović stigli su iz Švedske, zemlje koja je zbog rata zamijenila njihove rodne gradove Trebinje i Prijedor.

- Tuga velika. Ne mogu objasniti. Suze na oči idu. Težak dan za sve Bosance i Hercegovce. Prijedor je imao sličnu sudbinu. Osjećamo se loše - kazali su nam Anel i Nermin.

Uposlenici aščinice ASDŽ na Baščaršiji na isti način već godinama obilježavaju genocid u Srebrenici. Njihove radne odore krase srebrenički cvjetovi.

Sarajlije poručuju da se više nikada ne dogodi genocid u svijetu i apeluju da mediji širom planete trebaju više pažnje posvetiti genocidu koji je srpska vojska počinila u Srebrenici.