Sarajevo: Zašto su obustavljeni radovi na izgradnji bazena na Dobrinji

Objavljeno: 20.03.17 u 19:20 Autor: E. Ha.

U oktobru prošle godine započeti su pripremni radovi za izgradnju sportsko-rekreativnog centra na Dobrinji, ali od tada konkretnih pomaka nema.

Kako su za Faktor kazali iz Općine Novi Grad, koja je investitor projekta, radilo se na izmještanju kanalizacionih instalacija u skladu sa budućim projektom izgradnje bazena, a vršen je i dio zemljanih radova.

- Radovi na izgradnji nisu započeli, jer postoji jedna žalba na uknjiženje Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevu na jednom dijelu zemljišta, te se čeka rješavanje te žalbe na Kantonalnom sudu u Sarajevu – kazali su iz Općine Novi Grad.

Kako navode iz Općine, s obzirom na to da se žalba na Sudu nalazi više od godinu i po dana, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković uputio je urgenciju Sudu za rješavanje žalbe od koje zavisi nastavak radova.

- U budžetu Općine Novi Grad planirana su sredstva za nastavak radova, te očekujemo da će se taj imovinski spor što prije riješiti, ali prije toga radovi ne mogu početi – zaključili su iz Općine Novi Grad.

Podsjećamo, planirano je da se na Dobrinji izgradi moderni sportsko-rekreativni centar sa bazenima i pratećim sadržajima, uz lijevu obalu rijeke Dobrinjke, tačnije na Dobrinji 5, preko puta stambenih zgrada.

Projektom, koji je izradila projektantska firma IPSA Institut, predviđena je izgradnja jednog velikog otvorenog i drugog manjeg bazena za djecu, ali i sportskih terena za odbojku na pijesku i ugostiteljskih sadržaja.

Kako su ranije iz Općine kazali za Faktor, bazen bi trebao biti multifunkcionalna ploha, koja u toku zime može biti pretvorena u klizalište.