open-navfaktor-logo
search
Unutarstranačka previranja
Sarajevska SDA: Traže se ostavke, prijeti se izlascima, u pozadini borba za Kantonalni odbor
Stranka demokratske akcije (SDA) je na posljednjim Lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo izgubila tri načelničke pozicije, još jedna je upitna, a imat će i manji broj vijećnika u odnosu na protekli mandat, što je nametnulo pitanje korjenitih promjena u Kantonalnom i općinskim odborima te stranke u Sarajevu.
26.11.2020. u 12:37
get url
text

Za sada se nekoliko članova povuklo sa pozicija u okviru kantonalne organizacije, dok je na općinskim nivoima odgovornost za loš rezultat, za sada, preuzeo Nedžad Ajnadžić, koji je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Općinskog odbora Centar, dok je Nedžad Koldžo stavio na raspolaganje mandat potpredsjednika Općinskog odbora SDA Novo Sarajevo.

Pojedini zvaničnici SDA, koji su podnijeli ostavke na pozicije na kantonalnom nivou, zadržali su svoje pozicije u općinskim odborima, poput aktuelnog predsjednika Općinskog odbora Centar Jasmina Terovića ili predsjednika Općinskog odbora Stari Grad Abdulaha Skake.

VEZANI TEKST - Ostavke u Izvršnom odboru SDA KS: Hoće li se Terović i Skaka povući i sa pozicija u općinskim odborima?

Članovi te stranke koji su podnijeli ostavke na kantonalnom nivou i oni koji nakon Lokalnih izbora glasno istupaju javnost, svu odgovornost za loš izborni rezultat fakturišu isključivo Kantonalnom odboru SDA Sarajevo. Tako je potpredsjednik SDA Denis Zvizdić uvjetovao stranku, poručivši da će napustiti SDA ako ne dođe do "momentalne i neopozive ostavke čitavog Kantonalnog odbora".

Kantonalni odbor svakako snosi odgovornost za ostvareni rezultat, ali se u javnosti, pa i u stranačkom članstvu, stekao dojam da se insistiranjem na smjeni rukovodstva kantonalne organizacije nastoje amnestirati rukovodstva općinskih organizacija, naročito onih koje su doživjele poraz.

A izborne poraze su doživjele upravo općinske organizacije u Starom Gradu ili one u Centru, čiji je predsjednik Jasmin Terović, podsjetit ćemo, prije godinu predložen za šefa Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH.

Pitanje koje se nameće jeste da li se Zvizdićev ultimatum odnosi i na smjenu takvih kadrova iz stranačkih tijela ili je odgovornost rezervisana isključivo za Kantonalni odbor, isti onaj kojem se protivio bivši SDA-ovac Aljoša Čampara i zbog kojeg je u stranačkim krugovima izražavao zabrinutost za svoju poziciju na izbornim listama 2022. godine.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo je zasjedao u petak, a od općinskih odbora te stranke su zatraženi izvještaji. Nakon analize izvještaja općinskih organizacija, koji bi trebali biti dostavljeni do naredne srijede, Kantonalni odbor će odlučiti o daljim postupcima.

Smjena Kantonalnog odbora, prema informacijama Faktora, ne samo da nije isključena, već je izvjesna, ali u okviru cjelokupnog temeljitog procesa u koji bi bile uključene i općinske organizacije, prije svega kako bi se, tvrde upućeni, izbjegle mogućnosti "kozmetičkih promjena" koje ne bi rezultirale suštinskim zaokretom.

U kontekstu što boljeg pozicioniranja unutar stranke i eventualnog preuzimanja upravljačkih poluga u nekom novom sazivu rukovodstva Kantonalnog odbora SDA se najadekvatnije mogu tumačiti i dvosmislene poruke pojedinih zvaničnika SDA, pa i nešto otvorenije prijetnje istupanjem iz te stranke ukoliko te promjene ne budu provedene na za te zvaničnike odgovarajući način.

Kantonalni odbor ima ključnu ulogu u definiranju izbornih listi i kadrovskih rješenja za ključne pozicije u institucijama vlasti nakon Općih izbora 2022. godine, što dovoljno ilustrira težinu uloga i pozadinu aktuelnih unutarstranačkih previranja.

Mogućnost novih izlazaka iz SDA nije isključena, ali je značajno ograničava upitnost sudbine nekih novih političkih projekata koji bi nastali fragmentacijom matične im stranke, pa čak i upitnost političkih karijera disidenata koji bi dalji angažman eventualno nastavili u već postojećim strankama. Ta upitnost se, prije svega, nameće zbog izostanka bilo kakvog profesionalnog ili političkog kredibiliteta pojedinih zvaničnika mimo okvira SDA i mimo relevantnosti stečene obnašanjem pozicije na koje su imenovani kao kadrovi SDA. S druge strane, vrlo je upitna i reakcija stranačkog članstva na čiju podršku potencijalni novi SDA-ovi disidenti računaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.