open-navfaktor-logo
search
Festival
Sarajevska zima ugostit će 300 umjetnika iz 63 zemlje
Muziku za otvaranje ovogodišnjeg Festivala komponovao Eric Breton, dok je total dizajn kreirala Mila Melank Mars
30.12.2019. u 14:26
get url
text

Festival Sarajevska zima u svom ovogodišnjem izdanju, pod motom "Time for you- pick up art",  ugostit će više od 300 umjetnika iz 63 zemlje, koji će se predstaviti sa 123 projekta- istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji.

- Muziku za otvaranje ovogodišnjeg Festivala komponovao Eric Breton, dok je total dizajn kreirala Mila Melank Mars. Zvanični početak festivala je 7. februar, ali i u danima prije otvorenja imat ćemo niz programa. Između ostalog, 24. januara bit će otvorena retrospektivna izložba sarajevskog dizajnera Branka Bačanovića u galeriji Collegium Artisticum. Publici će predstaviti plakate nastale u periodu od 1976. do 2017. godine. Na zatvaranju izložbe, 21. februara bit će predstavljena i njegova monografija- istakao je direktor festivala Ibrahim Spahić. 

U saradnji sa Sarajevskom filharmonijom Narodnog pozorišta, Festival će jedan od program posvetiti jubileju, 250 godina Ludwiga van Bethovena.

Spahić je najavio također da će od naredne godine biti dodijeljene i specijalne nagrade "Srebrno drvo SWF" za vrhunska ostvarenja u oblasti književnosti pod imenom Nagrada Nikola Kovač, pozorišnih umjetnosti Nagrada Tvrtko Kulenović, muzike Nagrada Oskar Danon, vizuelnih umjetnosti Nagrada Azra Begić i arhitekture Nagrada Ivan Štraus. Posebno priznanje bit će dodijeljeno i za najbolje medijsko praćenje programa Sarajevske zime - Nagrada Čedo Kisić.

Nagrade Festivala Sarajevska zima, kako je istakao Spahić, tako će nositi imena ličnosti koje su dale izuzetan doprinos povijesti umjetnosti BiH i međunarodnom ugledu Festivala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.