open-navfaktor-logo
search
Pripreme u toku
Sarajevski KPZ na Igmanu gradit će se po uzoru na državni zatvor u Vojkovićima
Prilikom adaptacije sadašnjeg prostora KPZ-a, radnici ispod parketa pronalazili narkotike stare više od 10 godina. Nakon uvođenja sofisticirane opreme i tri nivoa kontrole, unos telefona ili oružja potpuno je onemogućen
21.05.2019. u 13:01
get url
text

Pripreme za izmještanje sarajevskog Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) iz centra grada na planinu Igman u punom su jeku, a tim povodom danas je prostorije KPZ-a posjetio i državni ministar pravde Josip Grubeša sa saradnicima.

Cilj posjete je bio nastavak već postignute saradnje između KPZ-a Sarajevo i Ministarstva pravde koja je, kako su istaknuli učesnici sastanka, na zavidnom nivou.

Naglašeno je da je podrška Ministarstva značajna posebno iz razloga što sarajevski zatvor provodi posljednje aktivnosti na stvaranju uslova za izgradnju kapaciteta na Igmanu, a kako bi smjernicama i uputama nadležnih iz državnog zatvora preduprijedili moguće situacije koje dolaze pri gradnji, da im svojim uputama daju smjernice po pitanju kompletnog sigurnosnog sistema, koji će se praviti na Igmanu, imajući u vidu da će se raditi o zatvoru poluotvorenog tipa.

Zatvor na Igmanu, naime, pravit će se po uzoru na državni zatvor u Vojkovićima, prilikom čije izgradnje se vodilo računa o evropskim standardima. Zatvor će biti kapaciteta do 150 osoba, a do njega će se iz centra grada, gdje je sadašnja zgrada smještena stizati za 20-tak minuta. U narednom periodu bit će potrebno pokrenuti i potrebne procedure za nabavku specijaliziranih vozila, kojim će se vršiti prevoz pritvorenika na Igman.

Učesnici današnjeg sastanka razgovarali su i o osiguravanju određene elektroničke opreme, a kako bi unaprijedili pojedine oblasti funkcioniranja sarajevskog zatvora sa najnovijim softverima koji se koriste u segmentu tretmana, sigurnosti i zdravstvene zaštite pritvorenika.

Dobar dio posla u tom smislu već je urađen u sadašnjim prostorijama zatvora, gdje su od dolaska nove uprave prije 15 mjeseci načinjeni značajni koraci, a što je nakon posjete kapacitetima i upoznavanju sa sigurnosnim sistemom zatvora ocijenio i ministar Grubeša.

Direktor KPZ-a Faruk Zubčević upoznao je ministra i njegove saradnike sa onim što je već učinjeno na unapređenju zatečenog stanja u KPZ-u.

Između ostalog, nabavljena je visokosofisticirana oprema za videonadzor, kao i sistem "Patriot", koji je rađen po uzoru na jedan od zatvora u EU, a kojim se kontroliše kretanje ovlaštene službene osobe u zatvoru.

Kontrola je uređena na tri nivoa, tako da je unos telefona, narkotika, a posebno oružja, potpuno onemogućen.

Kako je istaknuto, može se reći da je sarajevski zatvor jedan od najopremljenijih zatvora na teritoriji FBiH i da je u njemu postignut vrlo visok stepen sigurnosti, posebno što je centralni objekat pretvoren u pritvorsku jedinicu. Tim aktivnostima se postiglo da sarajevski sudovi i tužilaštvo mogu imati svrsishodnu istragu, gdje više ne može doći do problema unošenja nedozvoljenih predmeta, a što ranije nije bio slučaj. Tako su, naprimjer, prilikom adaptacije sadašnjeg prostora KPZ-a, radnici ispd parketa pronalazili narkotike stare više od 10 godina. 

{$galerijaFotografija}

- Ovu saradnju ćemo nastaviti i u narednom periodu a sve će biti fokusirano da se što prije krene u izgradnju zatvora na Igmanu, te da budu riješena sva prethodna pitanja čije rješavanje je u toku - kazao je direktor KPZ-a Zubčević.

Kako je naveo, mnogo aktivnosti je poduzeto na stvaranju uslova za izgradnju zatvora po pitanju vlasništva, što je najbitniji segment, a što niko ranije nije ni pokušavao da uradi.

- Pitanje imovinsko-pravnih i katastarskih smetnji u fazi je potpunog rješavanja, a također je veliki dio projekta budućeg zatvora već završen - naveo je Zubčević.

U postojeći, kao i u budući objekat zatvora bit će ugrađene najsavremeninje tehnologije, pri čemu su iskustva tokom gradnje državnog zatvora, budući da se radi o specifičnim objektima, "zlata vrijedna", istaknuto je tokom posjete.

Inače, izgradnja zatvora na Igmanu trebala bi koštati oko 15 miliona maraka, a sredstva će biti osigurana iz IPA fondova.

Procjenjuje se da bi izgradnja zatvora trebala trajati 14 mjeseci.

KPZ Miljacka Sarajevo 21.05.2019.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.