open-navfaktor-logo
search
Glas građana
Sarajlije iskazale podršku policiji: Mi smo uz vas, kao što ste i vi uz nas!
Okupljanje se može tumačiti indirektno i kao glas građana da neće više tolerisati život u općoj nesigurnosti i oduzimanje ovlasti onima koji iskreno štite njihove interese, naveli su organizatori skupa
29.10.2018. u 18:31
get url
text

{$galerijaFotografija}

Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se večeras u Parku ubijene djece Sarajeva u znak podrške policiji Kantona Sarajevo nakon svirepog ubistva dvojice policajaca PU Novi Grad.

- Jako bitno je da se iskaže i dalje povjerenje u policiju i podrška, jer na taj način dajemo iskrenu potporu sektoru u BiH koji zaista uvijek stoji za svaki problem građana. Park ubijene djece Sarajeva se odabrao kao mjesto okupljanja iz razloga što su ovi službenici sigurno u ratnom periodu bili mladi ljudi koji su voljeli svoju zemlju, a toliko godina nakon najgorih dešavanja u njoj su dali život na jedan jako nehuman i hladnokrvan način - naveli su iz Bosanskohercegovačkog kulturnog društva "Val", čiji su članovi putem društvene mreže Facebook organizirali ovaj skup.

{$galerijaFotografija}

Bojan Zec Filipović u ime organizatora je kazao da se radi o jednom spontanom, ali prijeko potrebnom okupljanju.

- Ovo okupljanje ima za potrebu da uradi najmanje dvije stvari: Želimo da i na ovaj način iskažemo pijetet povodom tragično ubijenih policajaca koji su stradali obavljajući svoju dužnost, štiteći našu imevinu, a s druge strane želimo da kažemo da ne želimo više da pristajemo da živimo u društvu koje nije spremno da rigorozno kažnjavaone koji su spremni da se ogriješe o zakon - kazao je, između ostalog Filipović.

Hasija Borić, glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu kazala je da je došla prije svega da oda počast nevino stradalim Adisu i Davoru, kao i da izrazi solidarnost sa njihovim porodicama. 

- Mislim da većina građana kao i ja danas osjećaju da je ubistvom ova dva čovjeka zapravo napadnuta naša država. Poručujem onim koji nas napadaju da ćemo naći načina da se odbranimo. Našem MUP- u poručujemo: Mi smo uz vas, kao što ste vi uz nas. Budite vi uz nas, bićemo i mi uz vas - poručila je Borić.

Vesna Bogunović kazala je da policiji trebaju veće ovlasti u djelovanju sa kriminalcima, jer su oni tu prvenstveno da štite nas građane i jer moraju biti u stanju da štite svoje sopstvene živote.

- Ja stanujem u ulici Mehmeda Spahe, tamo gdje je policija i u razgovoru sa njima nakon ove tragedije saznala sam kako je zakon takav da kada se oni uhvate za futrolu to se smatra potezanjem oružja i da oni to ne smiju da urade. To je nedopustivo - kazala je Bogunović.

 

Okupljanje građana 29.10.2018.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.