Već tada je bilo jasno da je, dok se u javnosti prikazivao kao "titan", na sastanku sa Escobarom pretvorio u poslušnog patuljka – istakao je danas Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, saopćeno je iz te stranke.

Šarović je upitao zašto nikada nismo saznali šta se stvarno dešavalo na tom sastanku i zašto Dodik nije demantovao Escobarove tvrdnje da je dogovoreno povlačenje najava o vraćanju nadležnosti.

- Sjednica koja je trebala biti održana 18. novembra prolongirana je za kraj godine i jasno imamo na sceni kupovinu vremena. Dok se u javnosti smišljeno svaki dan drže tenzije i priča o vraćanju nadležnosti na terenu nemate nikakvih konkretnih akcija. Od 40 zakona koje su najavili nema ništa, sada se skriva iza nekih "akcionih planova" i rokova od šest mjeseci, a otkazivanje zakazane sjednice je samo još jedna potvrda njihovog političkog cirkusa. Sve što Dodik trenutno jasno pokazuje je da oni neće uraditi ništa konkretno na vraćanju nadležnosti - sugerisao je Šarović.

On ističe da je cijeli svoj mandat SNSD zasnovao na stvaranju kriza, a nikada rješenja.

- Sjeća li se više iko Dodikovih velikih najava da će ukinuti Sud BiH i Tužilaštvo BiH?! Jednako se zaklinjao i busao u prsa kao što to i sada čini. Onda je napravio neku izlaznu strategiju u vidu Strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa za koji su svi znali da od toga neće biti ništa. Za očekivati je da će i u ovom slučaju, uz prethodno "kuhanje javnosti" kroz odabrane medije i nakon što dobije dovoljno vremena do izbora, napraviti neku sličnu izlaznu strategiju. Svaka kriza, pa i ova zadnja oko Inzkovog zakona za SNSD je plus, a da nikada nisu ni pokušali naći neko realno rješenje – pojasnio je Šarović.

Predsjednik SDS-a kaže da se u potpunosti slaže da RS-u treba vratiti oduzete nadležnosti, navodeći da to sigurno želi više od Dodika.

- Kada detaljnije pogledate jučerašnju izjavu ruskog ambasadora Kalabuhova, vidjet ćete da je i on rekao da podržava odluke o vraćanju nadležnosti, ali da se do njih mora doći isključivo dijalogom! Svakom je jasno da u Federaciji BiH nemamo sagovornika za takvo nešto i da nas jednostrane odluke neće nigdje odvesti. Naprotiv, politički cirkus u režiji Milorada Dodika odavno nije zabavan, košta nas mnogo i previše i što je nagore - postaje poguban za RS – zaključio je Šarović.